Синхронізація енергоринку України та ЄС дозволить спростити імпорт – "Укренерго"
Синхронізація енергоринку України та ЄС дозволить спростити імпорт – "Укренерго"

Синхронізація енергоринку України та ЄС дозволить спростити імпорт – "Укренерго"

Для спрощення імпорту електроенергії в Україну необхідно наблизити правила українського енергоринку до європейських.

Про це заявив голова держпідприємства "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Зазначається, що з кінця листопада минулого року в енергосистемі періодично фіксується дефіцит електроенергії. Здебільшого це пов’язано зі зниженням температури, яке призводить до стрибків споживання.

Через це "Укренерго" доводилося просити аварійну допомогу з-за кордону. Тобто країна була змушена закуповувати найдорожчу з усіх видів електроенергію. Через обмеження в законодавстві зі звичайним імпортом електрики виникали проблеми.

"Ціна – це основна причина. Але треба розуміти важливу річ. Якщо в Україні ціна електроенергії 102 євро, а в ЄС, наприклад, 100 євро, то оці 2 євро маржі в тих умовах, які я вже описав, можуть і не бути достатньою винагородою для імпортера. Достатньою для того, щоб він зміг покрити всі витрати. Нам треба зменшувати регуляторний тиск. Чому ми говоримо про синхронізацію законодавства України і європейських країн? Якщо в нас правила будуть такі самі, як у Європі, то імпорт може йти в набагато більшій кількості випадків, ніж зараз", – пояснив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Раніше Кудрицький заявляв, що для безперебійного енергопостачання цінові обмеження на ринку електроенергії (прайс-кепи. – Ред.) не мають заважати імпорту електроенергії.

Джерело матеріала