Експерти Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) МОЗ України поділилися порадами, як накрити новорічний стіл смачно та з користю для здоров’я.
М’ясо птиці або телятина
– Обирайте для приготування основної страви м’ясо птиці або телятину. Пам’ятайте, що біле м’ясо корисніше за червоне, – нагадали фахівці з харчування.
Як доказ експерти навели як приклад результати дослідження, під час якого вчені з’ясували, що люди, які регулярно їдять червоне м’ясо, можуть мати вищий ризик розвитку цукрового діабету II типу. А ті, хто часто споживає оброблене м’ясо, таке як бекон, хот-доги, мають ще вищий ризик.
Риба, овочі, гарніри
Обираючи рибу, віддайте перевагу морській, рекомендують у ЦГЗ. Рибні страви оптимально їсти 2-3 рази на тиждень.
– Обов’язково додайте в меню овочі та бобові. Щоденна рекомендована порція овочів і фруктів – 400-600 г. Легкі салати з капустою, огірками або листям салату чудово доповнять основні страви, – зазначають експерти.
На гарнір фахівці рекомендують приготувати цільнозернову кашу – гречку, нешліфований рис тощо. Якщо ви готуєте пасту, використовуйте тверді сорти пшениці.
Пам’ятаємо про сіль, жир і цукор
За словами експертів, слід обмежувати споживання оброблених продуктів з великим вмістом жиру, солі та цукру. Йдеться про ковбаси, копчені продукти, соуси. Усе згадане, за їхніми словами, стимулює переїдання, а отже, не несе корисності для організму.
У ЦГЗ нагадали, що Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більше 5 г солі на день – це неповна чайна ложка. За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ.