Меню Зеленого Дракона: 10 найсмачніших страв на Новий рік 2024
Меню Зеленого Дракона: 10 найсмачніших страв на Новий рік 2024

Меню Зеленого Дракона: 10 найсмачніших страв на Новий рік 2024

Наближається Новий 2024 рік, символом якого є Зелений Дерев’яний Дракон. А яке ж свято без смачних страв?

Щоб привернути удачу, варто приготувати меню, яке сподобається не лише близьким і друзям, а й покровителю року. Ловіть 10 новорічних рецептів найсмачніших страв від Фактів ICTV.

Топ-10 страв до Нового року 2024, щоб зустріти Зеленого Дракона

Зараз дивляться

1. Риба під кисло-солодким соусом

Меню Зеленого Дракона: 10 найсмачніших страв на Новий рік 2024 - Фото 1

Фото: Unsplash

Які страви готують на Новий рік на Сході?  Цілу рибу в Китаї подають на знак процвітання. Тож почастуйте Дракона смачною рибою в апетитному кисло-солодкому соусі.

Інгредієнти

  • 4  риби (лосось, тріска, окунь або інша риба на ваш вибір)
  • сіль, чорний мелений перець, свіжий кріп або петрушка – до смаку
  • 2 ст. л. олії для обсмаження

Для кисло-солодкого соусу:

  • 100 мл кетчупу
  • 50 мл рисового оцту
  • 3 ст. л. соєвого соусу
  • 3 ст. л. цукру
  • 1 ст. л. меду або кленового сиропу
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ч. л. нарізаного імбиру

Приготування

  1. Посоліть і поперчіть філе риби з обох боків.
  2. Розігрійте олію в глибокій сковороді на середньому вогні.
  3. Обсмажте рибу 3-4 хвилини з кожного боку до утворення золотистої скоринки, а потім перекладіть в інший посуд.
  4. У тій самій сковороді змішайте кетчуп, рисовий оцет, соєвий соус, цукор, мед або кленовий сироп, дрібно нарізані часник та імбир. Доведіть суміш до кипіння, зменшіть вогонь і дайте соусу покипіти протягом 3-4 хвилин або доти, доки він не загусне.
  5. Покладіть рибу в соус і обережно перемішайте. Залиште на кілька хвилин.
  6. Подавайте рибу з кисло-солодким соусом, свіжим кропом або петрушкою. На гарнір – локшина або овочі стир-фрай.

2. Спринг роли

Меню Зеленого Дракона: 10 найсмачніших страв на Новий рік 2024 - Фото 2

Фото: Unsplash

Спринг-роли – це різновид кантонських дим-самів. Їх готують з овочевою або м’ясною начинкою, загортають у тонке тісто, а потім обсмажують до золотистої скоринки.

У китайській культурі спринг-роли символізують процвітання, оскільки вони мають вигляд злитків золота. А Зелений Дракон дуже його любить!

Інгредієнти

  • рисовий папір для спринг-ролів
  • 100 г рисової локшини
  • 1 морква
  • 1 огірок
  • 1 авокадо
  • 100 г креветок або відвареного курячого філе
  • 2 ст. л. олії для обсмаження
  • листя свіжої м’яти та кінзи, соєвий соус – за смаком

Приготування

  1. Занурте рисові папірці в теплу воду на кілька секунд, поки вони не стануть м’якими та готовими до скручування.
  2. Розгорніть замочені папірці на чистій поверхні, покладіть у центр кожного папірця локшину, нарізані тонкою соломкою моркву, огірок, смужки авокадо, готові креветки або куряче філе та кілька листочків м’яти й кінзи.
  3. Зкатайте кожну таким чином, щоб утворився рол.
  4. Підсмажте спрінг-роли до золотистого кольору і подавайте з соєвим соусом.

Цей рецепт можна адаптувати залежно від ваших уподобань, додавши інші овочі або соуси за бажанням.

3. Локшина довголіття

Меню Зеленого Дракона: 10 найсмачніших страв на Новий рік 2024 - Фото 3

Фото: Unsplash

Локшина символізує довголіття. Що довша локшина, то довше життя. Дракону це точно сподобається, адже він живе століттями.

Інгредієнти

  • 250 г локшини (рисової чи іншої – на вибір)
  • 2 ст. л. олії для обсмажування
  • 2 головки цибулі
  • 2 ч.л натертого імбиру
  • 2 гострих перці (за бажанням)
  • 1 морква
  • 200 г філе качки або курки
  • 2 ст. л. соєвого соусу
  • 1 ч. л. цукру
  • 200 мл овочевого бульйону або води
  • сіль, чорний мелений перець, свіжі трави (кріп або кінза) – за смаком

Приготування

  1. Відваріть локшину, згідно з вказівками на упаковці.
  2. У великій сковороді або воці розігрійте олію на середньому вогні. Додайте нарізані півкільцями цибулю, імбир і смажте до м’якості.
  3. Додайте гострий перець, нарізані тонкою соломкою моркву і м’ясо. Готуйте 15 хвилин, поки м’ясо не набуде золотистої скоринки.
  4. Потім влийте соєвий соус, додайте цукор, сіль і перець. Добре перемішайте суміш.
    Поступово доливайте бульйон або воду, доведіть до кипіння. Зменште вогонь і дайте покипіти.
  5. Додайте до суміші локшину та перемішайте.
  6. Подавайте страву гарячою з куркою або креветками, прикрасивши свіжою зеленню.

4. Курка на пару

Меню Зеленого Дракона: 10 найсмачніших страв на Новий рік 2024 - Фото 4

Фото: Unsplash

Як і ціла риба, курка є символом єдності та сім’ї, тож це чудовий варіант зберегти злагоду та ще й догодити Зеленому Дракону.

Інгредієнти

  • 1 курка (приблизно 1,5-2 кг)
  • 2-3 лаврові листки
  • 1 цибуля
  • 2-3 гілочки свіжої петрушки або розмарину
  • 1 лимон
  • сіль, чорний мелений перець – за смаком

Приготування

  1. Вимийте курку всередині та зовні, а потім обсушіть серветкою.
  2. Посоліть і поперчіть.
  3. Покладіть всередину птиці лаврове листя, шматочки цибулі, петрушку або кріп і за бажанням лимон і зелень петрушки або розмарину.
  4. Покладіть курку на решітку пароварки та готуйте протягом 1,5-2 годин. Час приготування залежить від розміру курки і вашого обладнання. Перевірте готовність, вставивши ніж у м’ясо біля ніжки. Сік має виходити без крові.
  5. Прикрасьте курку лимоном і свіжими травами.

5. Стір-фрай з овочів

Меню Зеленого Дракона: 10 найсмачніших страв на Новий рік 2024 - Фото 5

Фото: Unsplash

Дракон любить похрумтіти. До того ж стир-фрай з овочів – це швидкий, смачний і здоровий спосіб приготування овочів.

Інгредієнти

  • 2 ст. л. олії для обсмажування
  • 1 цибуля
  • 2-3 зубчики часнику
  • 100 г моркви
  • 100 г броколі
  • по 100 г червоної та жовтої паприки
  • 100 г стручкової квасолі
  • соєвий соус, сіль, чорний мелений перець, спеції (наприклад, імбир, куркума) – за смаком

Приготування

  1. Нагрійте олію у великій сковорідці або воці на середньому вогні.
  2. Додайте нарізану півкільцями цибулю і дрібно нарізаний часник. Смажте 2-3 хвилини.
  3. Потім додайте моркву, нарізану тонкою соломкою і стручкову квасолю стручкову. Постійно помішуючи, готуйте протягом 2-3 хвилин.
  4. Далі черга броколі, смажте ще 3-4 хвилини.
  5. Зменште вогонь, влийте соєвий соус і додайте спеції. Знову перемішайте.
  6. Продовжуйте готувати, поки овочі не будуть м’якими, але залишатимуться хрусткими.
  7. Подавайте як самостійну страву або як гарнір до м’яса чи риби.

6. Креветки з часником і лимоном

Меню Зеленого Дракона: 10 найсмачніших страв на Новий рік 2024 - Фото 6

Фото: Unsplash

Морепродукти – це ідеальна їжа, смачна, корисна і соковита. Зелений Дракон точно оцінить бажання догодити йому, якщо на столі будуть креветки. Тим паче рецепт дуже простий.

Інгредієнти

  • 500 г очищених креветок
  • 4-5 зубчиків часнику
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • сік одного лимона
  • сіль, чорний мелений перець, свіжа петрушка – за смаком

Приготування

  1. Розігрійте оливкову олію у великій сковороді на середньому вогні.
  2. Додайте нарізаний часник і смажте його протягом 1-2 хвилин або доти, доки він не почне виділяти аромат.
  3. Додайте креветки. Готуйте їх з обох боків протягом 2-3 хвилин, поки вони не набудуть рожевого кольору.
  4. Полийте креветки лимонним соком. Перемішайте, додайте сіль, перець, свіжу петрушку.
  5. Готові креветки подавайте гарячими зі свіжими овочами, рисом або пастою.

7. Смажені баклажани

Меню Зеленого Дракона: 10 найсмачніших страв на Новий рік 2024 - Фото 7

Фото: Unsplash

У Китаї баклажан асоціюється зі словом незвичайний, як і Дракон. Готуйте баклажани, намагаючись догодити символу Нового року 2024.

Інгредієнти

  • 2-3 середніх баклажани
  • сіль – до смаку
  • соняшникова олія для обсмажування

Приготування

  1. Помийте баклажани, видаліть кінчики і наріжте їх тонкою соломкою або кубиками.
  2. Посипте сіллю і залиште на 15-20 хвилин. Це допоможе видалити надлишок вологи та гіркоту.
  3. Потім обсушіть баклажани паперовими рушниками або кухонною серветкою.
  4. Розігрійте достатню кількість соняшникової олії в глибокій пательні або казані на середньому вогні.
  5. Обсмажте баклажани до золотисто-коричневого кольору. Це зазвичай займає близько 2-3 хвилин. Готові баклажани викладайте шумівкою на паперовий рушник, щоб він увібрав зайву олію.
  6. Подавайте смажені баклажани гарячими, вони будуть чудовим снеком або гарніром до основної страви.

8. Запечена свинина

Меню Зеленого Дракона: 10 найсмачніших страв на Новий рік 2024 - Фото 8

Фото: Unsplash

Дракону м’ясо подобається, він дуже любить, тож не зволікайте, мерщій біжіть за свіжою свининою та готуйте маринад.

Інгредієнти

  • 1,5 кг свинячої вирізки
  • 50 мл соєвого соусу
  • 1 ст. л. меду або коричневого цукру
  • 3 зубчики часнику
  • 1 ч. л. рослинної олії
  • сіль і чорний мелений перець – за смаком

Приготування

  1. Приготуйте маринад, змішавши соєвий соус, мед або цукор, дрібно нарізаний часник, олію, сіль і перець.
  2. Натріть свинину маринадом і залиште принаймні на 2 години.
  3. Покладіть м’ясо на деко і запікайте в духовці протягом години.
  4. Подавайте гарячим разом з овочами, локшиною та соусами.

9. Вонтони

Меню Зеленого Дракона: 10 найсмачніших страв на Новий рік 2024 - Фото 9

Фото: Unsplash

Вважається, що вонтони дарують багатство і щастя тим, хто їх їсть. Їхня форма заснована на формі китайського срібного злитка, імперської валюти, яка використовувалася ще в третьому столітті до нашої ери.

Привітайте Зеленого Дракона смачною стравою. Процес досить довгий і кропіткий, але всі будуть щасливі, якщо вонтони стоятимуть на святковому столі на Новий рік 2024.

Інгредієнти

Для тіста:

  • 200 г борошна
  • 50 мл окропу (можливо, трошки більше або менше залежно від консистенції тіста)
  • 1/2 ч. л. солі

Для начинки:

  • 200 г курячого філе
  • 100 г очищених креветок
  • 1 цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ст. л. соєвого соусу
  • 1 ч. л. рисового вина або сухого вермуту
  • 1 ч. л. кунжутної олії
  • по 1/2 ч. л. чорного перцю і цукру
  • сіль – до смаку

Для соусу:

  • 2 ч. л. соєвого соусу
  • 1 ч. л. рисового оцту
  • 1 ч. л. кунжутної олії
  • 1 ч. л. солодкого чилі-соусу

Приготування

  1. Приготуйте тісто. У мисці змішайте борошно та сіль. Додайте воду і поступово замісіть м’яке та еластичне тісто.
  2. Покрийте тісто харчовою плівкою і залиште на 30-40 хвилин для відпочинку.
  3. Приготуйте начинку. У великій мисці змішайте нарізане куряче філе, креветки, цибулю, часник, соєвий соус, рисовий оцет, кунжутну олію, чорний перець, цукор і сіль. Ретельно перемішайте інгредієнти до утворення однорідної маси.
  4. Сформуйте вонтони. Поділіть тісто на невеликі кульки розміром з горішок. Кожну кульку розкачайте на тонкий кружечок (8-10 см у діаметрі). Покладіть невелику кількість начинки в середину кожного вонтона. Згорніть тісто як пельмені та защипніть краї.
  5. Приготуйте соус. У мисці змішайте соєвий соус, рисовий оцет, кунжутну олію і солодкий чилі-соус.
  6. У великій каструлі розігрійте воду до кипіння. Покладіть вонтони на решітку або приготуйте в пароварці.
  7. Готуйте вонтони протягом приблизно 5-7 хвилин.
  8. Подавайте гарячими, з соусом.

10. Тірамісу з мандаринів

Меню Зеленого Дракона: 10 найсмачніших страв на Новий рік 2024 - Фото 10

Фото: Unsplash

Золотий колір символізує багатство, а назва цього чудового фрукта нагадує китайські слова, які означають удачу й успіх, тому мандарини часто подають наприкінці трапези або дарують родичам під час візиту.

Хочете примножити свої скарби, тоді потіште себе і Зеленого Дракона смачною стравою на Новий рік 2024.

Інгредієнти

  • 250 мл мандаринового соку (з приблизно 6-8 мандаринів)
  • 3 яйця
  • 150 г цукру
  • 250 г маскарпоне
  • 1 ч. л. ванільного цукру
  • 200 г лимонних кексів
  • какао-порошок – для посипання
  • кілька мандаринів – для прикраси

Приготування

  1. Вичавіть сік із мандаринів і відміряйте 250 мл.
  2. У великій мисці збийте жовтки яєць разом із цукром до отримання світлої та пишної маси.
    Додайте маскарпоне та ванільний цукор. Перемішуйте до отримання однорідної маси.
  3. В іншому посуді збийте яєчні білки до щільних піків.
  4. Додайте збиті білки до маскарпоне і жовткової суміші. Перемішайте.
  5. Вимочіть кекси в мандариновому соку і викладіть їх у форму для тірамісу.
  6. Покладіть на шар кексів половину маскарпонової суміші.
  7. Далі викладіть ще один шар кексів і залишок крему.
  8. Поставте тірамісу в холодильник на кілька годин.
  9. Перед подачею посипте тірамісу какао-порошком і прикрасьте кількома часточками мандаринів.
  10. Подавайте в красивих тарілках або склянках.
Джерело матеріала
loader
loader