Наближається Новий 2024 рік, символом якого є Зелений Дерев’яний Дракон. А яке ж свято без смачних страв?
Щоб привернути удачу, варто приготувати меню, яке сподобається не лише близьким і друзям, а й покровителю року. Ловіть 10 новорічних рецептів найсмачніших страв від Фактів ICTV.
Топ-10 страв до Нового року 2024, щоб зустріти Зеленого Дракона
1. Риба під кисло-солодким соусом
Фото: Unsplash
Які страви готують на Новий рік на Сході? Цілу рибу в Китаї подають на знак процвітання. Тож почастуйте Дракона смачною рибою в апетитному кисло-солодкому соусі.
Інгредієнти
- 4 риби (лосось, тріска, окунь або інша риба на ваш вибір)
- сіль, чорний мелений перець, свіжий кріп або петрушка – до смаку
- 2 ст. л. олії для обсмаження
Для кисло-солодкого соусу:
- 100 мл кетчупу
- 50 мл рисового оцту
- 3 ст. л. соєвого соусу
- 3 ст. л. цукру
- 1 ст. л. меду або кленового сиропу
- 2 зубчики часнику
- 1 ч. л. нарізаного імбиру
Приготування
- Посоліть і поперчіть філе риби з обох боків.
- Розігрійте олію в глибокій сковороді на середньому вогні.
- Обсмажте рибу 3-4 хвилини з кожного боку до утворення золотистої скоринки, а потім перекладіть в інший посуд.
- У тій самій сковороді змішайте кетчуп, рисовий оцет, соєвий соус, цукор, мед або кленовий сироп, дрібно нарізані часник та імбир. Доведіть суміш до кипіння, зменшіть вогонь і дайте соусу покипіти протягом 3-4 хвилин або доти, доки він не загусне.
- Покладіть рибу в соус і обережно перемішайте. Залиште на кілька хвилин.
- Подавайте рибу з кисло-солодким соусом, свіжим кропом або петрушкою. На гарнір – локшина або овочі стир-фрай.
2. Спринг роли
Фото: Unsplash
Спринг-роли – це різновид кантонських дим-самів. Їх готують з овочевою або м’ясною начинкою, загортають у тонке тісто, а потім обсмажують до золотистої скоринки.
У китайській культурі спринг-роли символізують процвітання, оскільки вони мають вигляд злитків золота. А Зелений Дракон дуже його любить!
Інгредієнти
- рисовий папір для спринг-ролів
- 100 г рисової локшини
- 1 морква
- 1 огірок
- 1 авокадо
- 100 г креветок або відвареного курячого філе
- 2 ст. л. олії для обсмаження
- листя свіжої м’яти та кінзи, соєвий соус – за смаком
Приготування
- Занурте рисові папірці в теплу воду на кілька секунд, поки вони не стануть м’якими та готовими до скручування.
- Розгорніть замочені папірці на чистій поверхні, покладіть у центр кожного папірця локшину, нарізані тонкою соломкою моркву, огірок, смужки авокадо, готові креветки або куряче філе та кілька листочків м’яти й кінзи.
- Зкатайте кожну таким чином, щоб утворився рол.
- Підсмажте спрінг-роли до золотистого кольору і подавайте з соєвим соусом.
Цей рецепт можна адаптувати залежно від ваших уподобань, додавши інші овочі або соуси за бажанням.
3. Локшина довголіття
Фото: Unsplash
Локшина символізує довголіття. Що довша локшина, то довше життя. Дракону це точно сподобається, адже він живе століттями.
Інгредієнти
- 250 г локшини (рисової чи іншої – на вибір)
- 2 ст. л. олії для обсмажування
- 2 головки цибулі
- 2 ч.л натертого імбиру
- 2 гострих перці (за бажанням)
- 1 морква
- 200 г філе качки або курки
- 2 ст. л. соєвого соусу
- 1 ч. л. цукру
- 200 мл овочевого бульйону або води
- сіль, чорний мелений перець, свіжі трави (кріп або кінза) – за смаком
Приготування
- Відваріть локшину, згідно з вказівками на упаковці.
- У великій сковороді або воці розігрійте олію на середньому вогні. Додайте нарізані півкільцями цибулю, імбир і смажте до м’якості.
- Додайте гострий перець, нарізані тонкою соломкою моркву і м’ясо. Готуйте 15 хвилин, поки м’ясо не набуде золотистої скоринки.
- Потім влийте соєвий соус, додайте цукор, сіль і перець. Добре перемішайте суміш.
Поступово доливайте бульйон або воду, доведіть до кипіння. Зменште вогонь і дайте покипіти. - Додайте до суміші локшину та перемішайте.
- Подавайте страву гарячою з куркою або креветками, прикрасивши свіжою зеленню.
4. Курка на пару
Фото: Unsplash
Як і ціла риба, курка є символом єдності та сім’ї, тож це чудовий варіант зберегти злагоду та ще й догодити Зеленому Дракону.
Інгредієнти
- 1 курка (приблизно 1,5-2 кг)
- 2-3 лаврові листки
- 1 цибуля
- 2-3 гілочки свіжої петрушки або розмарину
- 1 лимон
- сіль, чорний мелений перець – за смаком
Приготування
- Вимийте курку всередині та зовні, а потім обсушіть серветкою.
- Посоліть і поперчіть.
- Покладіть всередину птиці лаврове листя, шматочки цибулі, петрушку або кріп і за бажанням лимон і зелень петрушки або розмарину.
- Покладіть курку на решітку пароварки та готуйте протягом 1,5-2 годин. Час приготування залежить від розміру курки і вашого обладнання. Перевірте готовність, вставивши ніж у м’ясо біля ніжки. Сік має виходити без крові.
- Прикрасьте курку лимоном і свіжими травами.
5. Стір-фрай з овочів
Фото: Unsplash
Дракон любить похрумтіти. До того ж стир-фрай з овочів – це швидкий, смачний і здоровий спосіб приготування овочів.
Інгредієнти
- 2 ст. л. олії для обсмажування
- 1 цибуля
- 2-3 зубчики часнику
- 100 г моркви
- 100 г броколі
- по 100 г червоної та жовтої паприки
- 100 г стручкової квасолі
- соєвий соус, сіль, чорний мелений перець, спеції (наприклад, імбир, куркума) – за смаком
Приготування
- Нагрійте олію у великій сковорідці або воці на середньому вогні.
- Додайте нарізану півкільцями цибулю і дрібно нарізаний часник. Смажте 2-3 хвилини.
- Потім додайте моркву, нарізану тонкою соломкою і стручкову квасолю стручкову. Постійно помішуючи, готуйте протягом 2-3 хвилин.
- Далі черга броколі, смажте ще 3-4 хвилини.
- Зменште вогонь, влийте соєвий соус і додайте спеції. Знову перемішайте.
- Продовжуйте готувати, поки овочі не будуть м’якими, але залишатимуться хрусткими.
- Подавайте як самостійну страву або як гарнір до м’яса чи риби.
6. Креветки з часником і лимоном
Фото: Unsplash
Морепродукти – це ідеальна їжа, смачна, корисна і соковита. Зелений Дракон точно оцінить бажання догодити йому, якщо на столі будуть креветки. Тим паче рецепт дуже простий.
Інгредієнти
- 500 г очищених креветок
- 4-5 зубчиків часнику
- 2 ст. л. оливкової олії
- сік одного лимона
- сіль, чорний мелений перець, свіжа петрушка – за смаком
Приготування
- Розігрійте оливкову олію у великій сковороді на середньому вогні.
- Додайте нарізаний часник і смажте його протягом 1-2 хвилин або доти, доки він не почне виділяти аромат.
- Додайте креветки. Готуйте їх з обох боків протягом 2-3 хвилин, поки вони не набудуть рожевого кольору.
- Полийте креветки лимонним соком. Перемішайте, додайте сіль, перець, свіжу петрушку.
- Готові креветки подавайте гарячими зі свіжими овочами, рисом або пастою.
7. Смажені баклажани
Фото: Unsplash
У Китаї баклажан асоціюється зі словом незвичайний, як і Дракон. Готуйте баклажани, намагаючись догодити символу Нового року 2024.
Інгредієнти
- 2-3 середніх баклажани
- сіль – до смаку
- соняшникова олія для обсмажування
Приготування
- Помийте баклажани, видаліть кінчики і наріжте їх тонкою соломкою або кубиками.
- Посипте сіллю і залиште на 15-20 хвилин. Це допоможе видалити надлишок вологи та гіркоту.
- Потім обсушіть баклажани паперовими рушниками або кухонною серветкою.
- Розігрійте достатню кількість соняшникової олії в глибокій пательні або казані на середньому вогні.
- Обсмажте баклажани до золотисто-коричневого кольору. Це зазвичай займає близько 2-3 хвилин. Готові баклажани викладайте шумівкою на паперовий рушник, щоб він увібрав зайву олію.
- Подавайте смажені баклажани гарячими, вони будуть чудовим снеком або гарніром до основної страви.
8. Запечена свинина
Фото: Unsplash
Дракону м’ясо подобається, він дуже любить, тож не зволікайте, мерщій біжіть за свіжою свининою та готуйте маринад.
Інгредієнти
- 1,5 кг свинячої вирізки
- 50 мл соєвого соусу
- 1 ст. л. меду або коричневого цукру
- 3 зубчики часнику
- 1 ч. л. рослинної олії
- сіль і чорний мелений перець – за смаком
Приготування
- Приготуйте маринад, змішавши соєвий соус, мед або цукор, дрібно нарізаний часник, олію, сіль і перець.
- Натріть свинину маринадом і залиште принаймні на 2 години.
- Покладіть м’ясо на деко і запікайте в духовці протягом години.
- Подавайте гарячим разом з овочами, локшиною та соусами.
9. Вонтони
Фото: Unsplash
Вважається, що вонтони дарують багатство і щастя тим, хто їх їсть. Їхня форма заснована на формі китайського срібного злитка, імперської валюти, яка використовувалася ще в третьому столітті до нашої ери.
Привітайте Зеленого Дракона смачною стравою. Процес досить довгий і кропіткий, але всі будуть щасливі, якщо вонтони стоятимуть на святковому столі на Новий рік 2024.
Інгредієнти
Для тіста:
- 200 г борошна
- 50 мл окропу (можливо, трошки більше або менше залежно від консистенції тіста)
- 1/2 ч. л. солі
Для начинки:
- 200 г курячого філе
- 100 г очищених креветок
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 1 ст. л. соєвого соусу
- 1 ч. л. рисового вина або сухого вермуту
- 1 ч. л. кунжутної олії
- по 1/2 ч. л. чорного перцю і цукру
- сіль – до смаку
Для соусу:
- 2 ч. л. соєвого соусу
- 1 ч. л. рисового оцту
- 1 ч. л. кунжутної олії
- 1 ч. л. солодкого чилі-соусу
Приготування
- Приготуйте тісто. У мисці змішайте борошно та сіль. Додайте воду і поступово замісіть м’яке та еластичне тісто.
- Покрийте тісто харчовою плівкою і залиште на 30-40 хвилин для відпочинку.
- Приготуйте начинку. У великій мисці змішайте нарізане куряче філе, креветки, цибулю, часник, соєвий соус, рисовий оцет, кунжутну олію, чорний перець, цукор і сіль. Ретельно перемішайте інгредієнти до утворення однорідної маси.
- Сформуйте вонтони. Поділіть тісто на невеликі кульки розміром з горішок. Кожну кульку розкачайте на тонкий кружечок (8-10 см у діаметрі). Покладіть невелику кількість начинки в середину кожного вонтона. Згорніть тісто як пельмені та защипніть краї.
- Приготуйте соус. У мисці змішайте соєвий соус, рисовий оцет, кунжутну олію і солодкий чилі-соус.
- У великій каструлі розігрійте воду до кипіння. Покладіть вонтони на решітку або приготуйте в пароварці.
- Готуйте вонтони протягом приблизно 5-7 хвилин.
- Подавайте гарячими, з соусом.
10. Тірамісу з мандаринів
Фото: Unsplash
Золотий колір символізує багатство, а назва цього чудового фрукта нагадує китайські слова, які означають удачу й успіх, тому мандарини часто подають наприкінці трапези або дарують родичам під час візиту.
Хочете примножити свої скарби, тоді потіште себе і Зеленого Дракона смачною стравою на Новий рік 2024.
Інгредієнти
- 250 мл мандаринового соку (з приблизно 6-8 мандаринів)
- 3 яйця
- 150 г цукру
- 250 г маскарпоне
- 1 ч. л. ванільного цукру
- 200 г лимонних кексів
- какао-порошок – для посипання
- кілька мандаринів – для прикраси
Приготування
- Вичавіть сік із мандаринів і відміряйте 250 мл.
- У великій мисці збийте жовтки яєць разом із цукром до отримання світлої та пишної маси.
Додайте маскарпоне та ванільний цукор. Перемішуйте до отримання однорідної маси. - В іншому посуді збийте яєчні білки до щільних піків.
- Додайте збиті білки до маскарпоне і жовткової суміші. Перемішайте.
- Вимочіть кекси в мандариновому соку і викладіть їх у форму для тірамісу.
- Покладіть на шар кексів половину маскарпонової суміші.
- Далі викладіть ще один шар кексів і залишок крему.
- Поставте тірамісу в холодильник на кілька годин.
- Перед подачею посипте тірамісу какао-порошком і прикрасьте кількома часточками мандаринів.
- Подавайте в красивих тарілках або склянках.