Ігнатія: що можна робити в це церковне свято, 20 грудня
Ігнатія: що можна робити в це церковне свято, 20 грудня

Ігнатія: що можна робити в це церковне свято, 20 грудня

Все найважливіше та цікаве про новий день

20 грудня – 354 день 2023 року, до кінця якого залишається лише 11 днів. Сьогодні відзначають Міжнародний день солідарності людей. Українські ветерани органів внутрішніх справ приймають поздоровлення від нинішніх колег. А православні християни вшановують пам'ять святого Ігнатія. Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня, і хто зі знаменитостей святкує день народження.

День солідарності

Ігнатія: що можна робити в це церковне свято, 20 грудня - фото 1

Насправді у календарі всіляких днів солідарності, як собак нерізаних. Крім усім відомої солідарності трудящих і пролетарів, є ще солідарність у боротьбі з тероризмом, є День солідарності журналістів тощо. Є навіть День солідарності з тваринами!

Мабуть, саме тому в ООН 2006 року і придумали окремий Міжнародний день солідарності людей, який був проголошений Генеральною асамблеєю у резолюції до першого Десятиліття ООН з боротьби за ліквідацію бідності. Резолюція ООН посилається на Декларацію тисячоліття, в якій йдеться про те, що солідарність – одна з фундаментальних і універсальних цінностей людства, які мають лежати в основі міжнародних відносин у ХХІ столітті.

Солідарність – єдність переконань і дій, взаємодопомога і підтримка членів соціальної групи, що ґрунтуються на спільності інтересів та необхідності досягнення спільних групових цілей, спільна відповідальність.

День ветеранів МВС

День вшанування пенсіонерів та ветеранів системи МВС та Нацполіції України з'явився у календарі порівняно недавно. Про святкову дату знають далеко не всі навіть у органах правопорядку. Цей день було засновано наказом №1325 у 2016 році головою МВС Арсеном Аваковим. А тим часом дата далеко не проста.

Ігнатія: що можна робити в це церковне свято, 20 грудня - фото 2

Ще за Петра I, в 1715 року з'явилося у Росії установа під назвою " поліція " , що у перекладі з грецької означає " управління державою " . У листопаді 1917 року було прийнято рішення про створення на фундаменті існуючої поліції так званої "нової пролетарської робочої міліції", а з 1946 року міліція почала координуватися Міністерством внутрішніх справ.

Таким чином, поліція, і потім радянська міліція мала кілька дат, прийнятих вважати днем народження органів. Втім, лише з 1962 року у СРСР з'явився День міліції – він припадав на 26 вересня. А в українському законодавстві з 1990 року професійне свято День міліції відзначалося 20 грудня. Після розвалу Союзу 1992 року президент України закріпив цю дату.

У грудні 2015 року в українському календарі з'явилася дата Дня Національної поліції – 4 серпня. Ну, а день народження вже неіснуючої міліції Аваков віддав під День ветеранів МВС. Ось така, складна історія однієї дати.

День ангела сьогодні

Які сьогодні іменини: Гнат, Данило, Іван, Георгій, Юрій.

Яке сьогодні православне церковне свято

20 грудня у церковному календарі – день пам'яті святого Ігнатія. Згідно з церковними переказами, коли Ігнатій був немовлям, то Господь поклав на нього свою руку і сказав, що той пророкуватиме. Тож у юності святий отримав прізвисько Богоносець. У ті часи імператором був Траян, який поклонявся язичницьким богам. Ігнатій виступив проти цього. За непокору та християнську віру його відправили до Риму, де засудили до смерті на арені. Коли Ігнатій вийшов до її центру і став проповідувати християнство, його розірвали дикі звірі.

Що не можна робити 20 грудня

Народні прикмети й традиції на 20 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

Хто народився цього дня

Ігнатія: що можна робити в це церковне свято, 20 грудня - фото 4

  • 1967 – Дмитро Биков, російський опозиційний письменник, журналіст.
  • 1970 – Тодд Філліпс, американський кінорежисер, продюсер та сценарист.
  • 1974 – Василь Сліпак , український оперний співак, соліст Паризької національної опери. Убито на Донбасі у 2016 році.

  • Історія цього дня

    Ігнатія: що можна робити в це церковне свято, 20 грудня - фото 5

     

     

    Джерело матеріала
    loader
    loader