Від Марусі Чурай до Вєрки Сердючки: тест на знання Полтави
Від Марусі Чурай до Вєрки Сердючки: тест на знання Полтави

Від Марусі Чурай до Вєрки Сердючки: тест на знання Полтави

Чим славиться Полтавщина? Пройди наш тест і дізнайся

Десь недалеко від Чернігівської та Сумської області з півночі, поблизу Харківської зі сходу, на півдні впритул до Дніпропетровської та Кіровоградської, на заході до Київської та Черкаської областей України  розташувалося славне місто Полтава.

Тепер ти точно знайдеш її на карті. А що ще ти знаєш про це місто?

Полтава духовна столиця України, одне з найдавніших і найзеленіших міст нашої держави, відоме історичними та культурними пам'ятками. 

Чим славиться Полтавщина? Пройди наш тест і дізнайся.

Від Марусі Чурай до Вєрки Сердючки: тест на знання Полтави - фото 1
Розгорнути
Відповідь

На території області розташовано 15 міст. Із загальної кількості міст - 5 міст обласного підпорядкування з чисельністю населення понад 40 тис. осіб і 10 міст районного підпорядкування. Також в області  21 селище міського типу.

Від Марусі Чурай до Вєрки Сердючки: тест на знання Полтави - фото 2
Розгорнути
Відповідь

У Полтаві народився Іцхак Бен-Цві батько-засновник держави Ізраїль. Він поставив свій підпис під декларацією незалежності цієї країни. А в Полтаві Іцхак прожив 21 рік з 1884-го по 1905-й. Тут він закінчив гімназію, на місці якої зараз третя школа.

Від Марусі Чурай до Вєрки Сердючки: тест на знання Полтави - фото 3
Розгорнути
Відповідь

Полтава це столиця української літератури. Адже саме тут Іван Котляревський створив знамениту "Енеїду" перший твір, написаний народною мовою. Тож цілком можна жартома казати, коли запитують звідки ти: "Я з міста, де винайшли українську мову".

Також родом із Полтави Маруся Чурай. Легендарна народна співачка, поетеса та композиторка доби гетьмана Богдана Хмельницького. Її ім'я поряд з іменами лицарів тих буремних років заслужено обіймає почесне місце на скрижалях нашої історії.

Наприклад, на Лубенщині жили і творили Олесь Донченко, Петро Лубенський, Володимир Малик, Шолом Алейхем, Василь Симоненко, Петро Артеменко.

З Гадяччини походять Олена Пчілка, Михайло Драгоманов, з Лохвиччини Архип Тесленко, Яків та Петро Савченки.

Від Марусі Чурай до Вєрки Сердючки: тест на знання Полтави - фото 4
Розгорнути
Відповідь

Симон Петлюра український політичний і військовий діяч, лідер Української соціал-демократичної робітничої партії, голова Директорії УНР (1919-1920 рр.), головний отаман армії УНР. Народився 10 (22) травня 1879 року в Полтаві.

Від Марусі Чурай до Вєрки Сердючки: тест на знання Полтави - фото 5

Від Марусі Чурай до Вєрки Сердючки: тест на знання Полтави - фото 6
Розгорнути
Відповідь

У Полтаві народився Юрій Кондратюк хрещений батько польотів у космос. Саме за його схемою американці полетіли на місяць. Зробив це астронавт Ніл Армстронг 1969 року.

Від Марусі Чурай до Вєрки Сердючки: тест на знання Полтави - фото 7
Розгорнути
Відповідь

Вєрка Сердючка найвідоміший сценічний образ Андрія Данилка був придуманий ним ще в школі для виступу в театральній студії. Своє "ім'я" Вєрка Сердючка отримала від однокласниці Андрія Ані Сердюк, з якою він сидів за однією партою. Зараз Аня вийшла заміж, але зрідка зідзвонюється з Андрієм телефоном.

Джерело матеріала
loader
loader