В Україні євро буде рости швидше за долар. Прогноз курсу валют на тиждень
В Україні євро буде рости швидше за долар. Прогноз курсу валют на тиждень

В Україні євро буде рости швидше за долар. Прогноз курсу валют на тиждень

Водночас українці традиційно активно здаватимуть долари перед святами

США так і не змогли затвердити пакет допомоги Україні на $61 млрд. Проте суттєвого негайного впливу на курс валют ця новина не матиме. Україна очікує перекрити нестачу за рахунок інших партнерів, повернутися до питання у січні та "дотиснути" непоступливих республіканців.

Тож, попри деяке посилення долара цього тижня, напередодні свят його курс може традиційно просісти. Крім активних передноворічних витрат українцями своїх валютних запасів, до цього є й домашні (США) передумови. Втім, вирішальна роль, як завжди, буде за інтервенціями Нацбанку.

• Зростання цін на ринку житла не буде спричинено дефіцитом – експерт •

Підсумки тижня 11-17 грудня на ринку валют

Минулого тижня валютний ринок України був активним. Курсова волатильність помітно зросла, зазначає аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак.

Середній курс долара США в банках України збільшився на 0,5%, до 37,70 гривень. Середній курс євро додав ще більше – 0,7%, до 40,85 гривень.

Водночас дані щодо ВВП України за третій квартал минулого понеділка, 11 грудня, показали суттєвіше уповільнення зростання економіки, з 19,5% до 9,3%, ніж очікувалося (11,0%).

"Крім того, у четвер, 14 грудня, НБУ знизив відсоткову ставку з 16,00% до 15,00%. Це знижує й монетарну силу гривні", – каже Vesti.ua Орищак.

Враховуючи те, що згідно з останніми доступними даними Нацбанк скоротив обсяг валютних інтервенцій до 544 млн дол. на тиждень, погіршення макроекономічних факторів могло вплинути на курс гривні, припускає аналітик.

Водночас, наступного тижня на валютному ринку не станеться якихось неприємних "сюрпризів", каже начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий

"Найкращим "заспокійливим" для ринку є ефективна політика НБУ щодо "м'якого" утримання балансу між попитом та пропозицією на безготівковому ринку: обсяг інтервенцій втамовує попит, що відбивається на готівковому ринку", – зазначає банкір.

• "Викрив корупціонера – сядь у тюрму": Железняк пояснив, як працює БЕБ •

Події нового тижня. Долар активно витрачатимуть

Нового тижня важливих подій надзвичайно мало. На внутрішньому контурі валютного ринку їх немає зовсім, зауважує Орищак.

"Найближча публікація важливої ​​статистики запланована на 29 грудня, це дані щодо рахунку поточних операцій. Тому найбільш яскравою внутрішньою темою може стати передсвяткове збільшення пропозиції іноземної валюти", – констатує аналітик ЦБТ.

Українці, напевно, обмінюватимуть валютні заощадження для новорічних витрат. Для гривні це є позитивним фактором.

Саме з другої половини грудня має спрацювати "фактор свят", коли люди зазвичай здають валюту для придбання всього необхідного для святкувань, підтверджує Тарас Лєсовий.

"Зазвичай це веде до збільшення валютної пропозиції та тимчасового зниження поточних курсів. Очікується, що цього року пропозиція перевищить попит на 10-15%", – поділився з Vesti.ua банкір.

• Як вигідно відкрити депозит у банку: 5 головних порад •

Підсумки засідання ФРС США та подальше ослаблення долара

На зовнішньому контурі можна виділити дві основні події. У четвер, 21 грудня, у США вийдуть дані щодо ВВП за третій квартал. Це остання оцінка.

"Останній звіт від 29 листопада переглянув зростання з 4,9% кв/кв до 5,2% кв/кв. У новій версії таких покращень не очікується. Публікація має бути нейтральною для долара США", – вважає Максим Орищак.

Крім того, у п'ятницю, 22 грудня, очікується заключна цього року статистика інфляції в американській економіці, нагадує аналітик.

"Ціновий індекс витрат на особисте споживання (PCE) – показовий для ФРС індикатор. Враховуючи опубліковані у вівторок, 12 грудня, дані про зниження загальної інфляції в США (PCI) у листопаді з 3,2% до 3,1%, очікується, що і PCE також трохи знизиться", – каже Орищак.

Але навіть якщо цього не станеться, ФРС навряд чи змінить думку. За підсумками засідання 12-13 грудня, американський фінансовий регулятор дав чіткий сигнал про швидке зниження облікової ставки.

"Згідно з даними CME FedWatch Tool інвестори тепер чекають, що до червня відсоткову ставку ФРС буде знижено тричі по 0,25 в. п. з 5,50% до 4,75%. Отже, імовірність подальшого падіння курсу долара США до інших твердих валют найближчими тижнями залишатиметься високою", – резюмує аналітик ЦБТ.

• Мільярди гривень: Україна рахує збитки від польскої блокади кордону •

Ситуація на валютному ринку 18-24 грудня

За всіма ознаками з 18 по 24 грудня ситуація на валютному ринку буде досить прогнозованою з незначними валютними коливаннями, каже Vesti.ua банкір Тарас Лєсовий.

Зокрема очікується, що на міжбанку курсові зміни будуть у межах коридору в 36,5-37,5 грн/дол. та 39-40,5 грн/євро, поточні (щоденні) зміни не перевищуватимуть 0,2 грн за мінімальної різниці між курсами купівлі та продажу, яка не буде більшою за 0,1 грн.

Водночас на готівковому ринку зміни будуть помітнішими, але водночас очікуваними та прогнозованими, зазначає банкір.

"Скасування валютних обмежень для банків та обмінних пунктів спонукатиме до швидкого "об'єднання" їх курсів в один. Фактично, між фінустановами розпочався етап "конкуренції курсів", що, як мінімум, зменшить різницю між курсами банків та обмінників", – прогнозує Лісовий.

• У 2024 році на первинному ринку житла очікується стагнація – експерт •

Скільки коштуватимуть долар та євро

Якщо версія з передноворічним збільшенням пропозиції іноземної валюти набуде підтвердження, очікується, що євро з нового тижня зростатиме до гривні швидше за долар, каже нам Максим Орищак.

"Середній курс американської валюти в банках країни може перебувати в діапазоні 37,40-37,90 грн\дол. А середній курс євро – у діапазоні 40,60-41,10 грн", – прогнозує аналітик.

Банкір Лєсовий вважає, що на готівковому ринку кордони курсового коридору можуть трохи зміститися у бік міжбанківського: не виключено, що наступного тижня вони становитимуть 36,8-37,8 грн/дол. та 39-41 грн/євро. Щоденні курсові зміни, як і спред, швидше за все не зміняться: до 0,3 грн.

"Отже, наступного тижня очікується поступове курсове "зближення" ринків, що відповідає тактиці НБУ щодо "мінімізації множинності курсів". Ми припускаємо, що міжкурсова різниця збережеться на рівні минулого тижня – 0,5-0,6 грн", – вважає Лєсовий.

Водночас тривалість цього скорочення поки що під питанням, адже на ринок "тисне" багато чинників, як економічних, так і "військових", уточнює спікер.

Джерело матеріала
loader