Никона Сухого: що можна робити у це церковне свято, 11 грудня
Никона Сухого: що можна робити у це церковне свято, 11 грудня

Никона Сухого: що можна робити у це церковне свято, 11 грудня

Все найважливіше та цікаве про новий день

11 грудня – 345 день 2023 року. До його кінця залишається рівно 20 днів. Сьогодні відзначається День заснування дитячого фонду ООН "ЮНІСЕФ" та Міжнародний день танго. Крім того, сьогодні є жалобна дата в Криму. А в церковному календарі в цей день вшановується пам'ять святого мученика Никона Сухого. Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня, і хто зі знаменитостей святкує день народження.

День заснування дитячого фонду ООН "ЮНІСЕФ"

Ця спеціальна структура була створена у 1946 році. ЮНІСЕФ (UNICEF) – провідний лідер планети із захисту прав та інтересів дітей. Він функціонує в 200 країнах світу і був створений для підтримки малюків від народження до виходу в доросле життя. В Україні ЮНІСЕФ відчинив свої двері 1997 року. За роки свого існування у нашій країні організація надала українському уряду ресурси на 130 мільйонів доларів США.

Міжнародний день танго

11 грудня, у день народження аргентинського співака та кіноактора, знаменитого "Короля танго" Карлоса Гарделя (Carlos Gardel, 1887 (або 1890) – 1935), відзначається Міжнародний день танго (International Day of Tango) – свято танцю, філософія якого полягає у протиборстві .

Цей танець виник у столиці Аргентини Буенос-Айресі та результат змішування культур Іспанії, Італії, культури гаучо та африканських традицій. Існує цікава легенда, ніби танго утворилося на розі вулиць Некочео та Суаресо. У Європі танго стало набувати популярності у 1910-х роках, зокрема, воно з'явилося в Парижі. Тоді багато людей вирішили опанувати цей танець.

День пам'яті кримчаків та євреїв Криму

Никона Сухого: що можна робити у це церковне свято, 11 грудня - фото 1

Щороку 11 грудня у Криму відзначається важлива пам'ятна дата – День пам'яті кримчаків та євреїв Криму, які стали жертвами нацизму. Дата була започаткована владою автономної республіки Крим ще у складі України у 2004 році і відтоді відзначається щорічно.

Кримчаки – нечисленна етнолінгвістична група, представники якої традиційно проживали в Криму, говорили на кримчацькому діалекті, який вважається одним з їхніх говорів кримськотатарської мови, і сповідували юдаїзм. Перед Другою світовою війною на півострові мешкало приблизно 6 тисяч кримчаків. Поряд із кримчаками у Криму жили й "звичайні" євреї.

Під час Другої світової війни практично вся територія Криму вже у листопаді 1941 року була окупована німецькими військами. 11 грудня 1941 року в Криму почалися розстріли євреїв, кримчаків, циган та полонених радянських моряків. Нацисти розстріляли всіх кримчаків, що залишилися на півострові. Після війни залишилися живими лише ті кримчаки, які повернулися з фронту або встигли евакуюватися – всього близько тисячі людей. Значних втрат зазнало і єврейське населення Криму.

День ангела сьогодні

Іменини сьогодні святкують: Адам, Вікентій, Данило, Омелян, Іван, Леонтій, Лука, Микола, Никифор, Петро, Терентій, Філімон.

Яке завтра, 11 грудня, церковне свято

11 грудня у церковному календарі – день пам'яті преподобного Никона Сухого. Никон був ченцем у Києво-Печерській лаврі і 1096 року потрапив у полон до половецького князя Боняка. За ченця кочівники сподівалися отримати чималий викуп, проте надії були марні. У неволі Никон провів три роки, постійно молився і саме завдяки цьому набув свободи. Страшні тортури спричинили те, що преподобний сильно схуд. Саме за це він і отримав своє прізвисько – Сухий.

Що не можна робити 11 грудня

Дівчатам заборонялося мити голову та розчісувати волосся.
Не можна лаятися, лихословити і влаштовувати гучні посиденьки.
Краще не зустрічатися з людьми, які вам неприємні.

Народні прикмети та традиції на 11 грудня

Хто народився в цей день

Історія в цей день

 

Джерело матеріала
loader
loader