Що їли князі Київської Русі - історик розкрив деталі меню давніх українців
Що їли князі Київської Русі - історик розкрив деталі меню давніх українців

Що їли князі Київської Русі - історик розкрив деталі меню давніх українців

Історик Капранов розповів, чим харчувалися давні українці в часи Київської Русі та які страви і продукти були в раціоні наших предків тисячу років тому.

Про що йдеться у матеріалі:

Ми часто захоплюємося військовими звитягами наших пращурів, але майже ніколи не замислюємося над простим, але надзвичайно важливим питанням про те, що вони їли. Саме це питання поставив історик Віталій Капранов і у відео на YouTube детально розкрив, як виглядало щоденне меню в Київській Русі.

Главредз'ясував, що їли стародавні люди на Русі.

"От ми з вами любимо досліджувати звитяги наших предків, але ніколи не замислювалися, а що їла княгиня Ольга?" – зауважує Капранов.

Що їли в Київській Русі

У стародавній Русі м’ясо було основним джерелом білка. Наші предки споживали свинину, яловичину, баранину, курятину та гусятину, які варили, смажили й запікали. У раціоні важливу роль відігравала і дичина.

"Наші предки споживали багато м’яса, адже не сиділи цілий день за комп’ютерами, а працювали фізично", – пояснює експерт.

Не менш важливою була риба – її солили, охолоджували льодом і перевозили за сотні кілометрів. У давнину виловлювали не лише річкову рибу, а й осетрів, білуг та стерлядей. На столі часто з’являвся кав'яр, який також йшов на продаж.

Молочні продукти: символ виживання родини

"Навіть на початку ХХ століття люди знали – є корова, значить є життя", – зазначає Капранов.

Сир, сметана, масло були традиційними продуктами, які зберігали поживність і забезпечували родину в холодні пори року.

Як в Україні з'явилась пшениця - коли в Україні з'явилось жито

Найпершим злаком на наших землях була полба – дикий попередник пшениці. Її врожайність була низькою, і саме це довгий час гальмувало розвиток цивілізації.

"У шостому столітті араби привезли до Європи дві тибетські культури – жито і просо. Саме ці рослини зробили землеробство більш продуктивним і дозволили людям жити на одному місці"", - йдеться у відео.

Дивіться відео про те, що їли українці у давнину:

Це дало поштовх до створення перших держав, зокрема і Русі. Цікаво, що навіть рис входив до раціону давніх українців – його привозили з Азії.

"Саме тому в народі рис звали сарацинським просом", – додає історик.

Які овочі їли предки українців

Серед овочів уживали горох, буряки, редьку, ріпу, цибулю, часник, капусту, огірки, гарбузи та кавун. З фруктів та ягід були яблука, груші, сливи, вишні, малина, брусниця, смородина, суниця, чорниця та інші.

"Якщо додати до цього асортименту традиційні українські фрукти та ягоди… то можна зрозуміти, що стіл наших предків не був аж таким одноманітним", - додає історик.

Як раніше робили борщ

"Кутя – це спосіб доторкнутися до давньої Русі, а може навіть і до Скіфів", – переконаний Капранов.

Борщ отримав назву від буряків (брщ), які фарбували його в червоний колір. Також варили юху – бульйон із м’яса або риби з крупами. Саме від цього слова походить сучасне слово "юшка".

Яка країна є батьківщиною вареників

Хліб, калачі, паски, пироги та пиріжки пекли у печах, як і нині. Вареники ж прийшли з Китаю, як і оцет, який використовували для зберігання продуктів.

"Українці тисячу років тому смажили м’ясо на вогні, просто вони не називали це шашликом чи барбікю", – дотепно додає історик.

Як раніше зберігали їжу

Олію робили з льону та конопель, оцет привезли з Китаю. Їжа зберігалася за допомогою засолювання та маринування, що дозволяло мати запаси на зиму.

"Стародавнім господиням було з чого готувати, і вони готували", – підсумовує він.

Вам також може бути цікаво:

Про джерело: "імені Т.Г. Шевченка"

Це цікавий український канал на якому представлено цікаві відео з історії України, зокрема про УПА, ОУН, козаків, символіку (прапор, герб, гімн) та видатних діячів.

Ведучі — брати Капранови, відомі українські письменники, видавці, публіцисти та громадські діячі.

Джерело матеріала
loader
loader