Спорт за тиждень: підготовка "Шахтаря" та локальний успіх гандболісток
Спорт за тиждень: підготовка "Шахтаря" та локальний успіх гандболісток

Спорт за тиждень: підготовка "Шахтаря" та локальний успіх гандболісток

Цього тижня підопічні Маріно Пушича готуються до вирішального матчу в групі ЛЧ

Нинішній тиждень минув без єврокубків, але з чемпіонатом світу з гандболу і передчуттям вирішального туру групового етапу Ліги чемпіонів. "Шахтар" у разі перемоги може потрапити в плей-оф найпрестижнішого клубного турніру – ⅛ фіналу, і всі думки гравців команди, звісно ж, у Порту, де й має бути вирішальна гра.

Своєю чергою, жіноча збірна України з гандболу виконала завдання-мінімум на чемпіонаті світу, потрапивши до другого групового етапу. Щоправда, про місце у двійці найсильніших команд групи основного раунду і путівку до півфіналу можна тільки мріяти. Але, головне, український гандбол нагадав про себе, а команда повернулася до світової еліти, дюжини найсильніших національних збірних.

Генеральна репетиція перед "Порту" 

Сьогодні, 8 грудня, "Шахтар" проведе свій 950-й матч у чемпіонатах України та завершальний в українській Прем'єр-лізі у 2023 році – проти "Вереса" (Рівне). Після 17-го туру, який триватиме до неділі, 11 грудня, всі команди розійдуться на зимові канікули (сезон УПЛ поновиться наприкінці лютого), але тільки не "Шахтар" і не "Зоря", які мають у середу-четвер скажуть останнє слово на груповому етапі єврокубків. І якщо "Зоря" достроково втратила всі шанси потрапити до весняної частини плей-оф, то "Шахтар" також достроково гарантував собі місце, щонайменше, в плей-оф Ліги Європи. А якщо в середу, 13 грудня, донецька команда обіграє в гостях "Порту", то в лютому потрапить до плей-оф Ліги чемпіонів – 16 найсильніших клубних команд Європи.

В УПЛ же зараз донеччани мають 28 очок (різниця забитих/пропущених м'ячів: 24-13) і посідають 4-те місце в турнірній таблиці. При цьому підопічні Пушича провели на 2 гри менше, ніж усі основні конкуренти (14 проти 16), тож є потенційними лідерами чемпіонату, випереджаючи "Дніпро-1" та житомирське "Полісся" на 1 очко. І завдання у команди на сьогодні – виграти останній матч календарного року, зберегти переможний настрій і статус "тіньового" лідера в таблиці.

Друге коло української першості "гірники" розпочали тиждень тому перемогою над "Металістом 1925" (2:0), здобутою завдяки голам Олександра Зубкова та Дмитра Криськіва. Саме ці гравці, а також Данило Сікан, Олексій Кащук і Микола Матвієнко є найкращими бомбардирами команди в Прем'єр-лізі (в активі кожного – по 3 забиті м'ячі). Зазначимо, що через перебір карток гру з рівнянами пропустить капітан "помаранчево-чорних" Тарас Степаненко.

"Шахтар" і "Верес" у чемпіонаті України провели між собою 14 матчів: 11 перемог за "гірниками", 2 зустрічі завершилися внічию, 1 раз сильнішими були рівняни. Загальна різниця м'ячів – 27-8 на користь "помаранчево-чорних".

В останньому очному матчі, 26 вересня 2023 року, "Шахтар" і "Верес" зустрічалися в 1/8 фіналу Кубка України в Рівному. Перший тайм минув майже без моментів і без голів, однак після перерви донеччани взялися за справу. На 65-й хвилині комбінацію Азарова та Бондаренка точним ударом завершив Кащук. Через 3 хвилини красивим голом відзначився і сам Бондаренко. А в компенсований час після пасу Сікана остаточний рахунок оформив Очеретько. 3:0 – переконлива перемога "гірників".

Матч "Шахтар" – "Верес" обслуговуватиме бригада арбітрів на чолі з Катериною Монзуль. Асистентки – Марина Стрілецька та Світлана Грушко. На грі працюватиме система VAR (арбітр VAR – Віталій Романов).

Збірна з гандболу серед 12 найсильніших

А ось жіноча збірна України з гандболу впродовж тижня спочатку увійшла до числа 12 найсильніших команд світу, подолавши перший груповий етап змагань і потрапивши до основного раунду ЧС, але вже в наступному матчі втратила всі шанси на плей-оф.

Збірні України та Казахстану в особистій зустрічі вирішували, хто з них посяде третє місце і вийде до наступного етапу чемпіонату світу. Українки з перших секунд заволоділи перевагою і повели з рахунком 3:0. У середині тайму казашки намагалися не поступатися суперницям у результативних діях і впродовж певного часового відрізка різниця в рахунку не перевищувала 3-4 голів. Однак у завершальній третині першої половини зустрічі гравці збірної України атакували та захищалися краще за казашок, що дало змогу збільшити перевагу та піти на перерву за рахунку 19:12.

Другий тайм пройшов приблизно за тим самим сценарієм, що й перший. На його початку активнішими та точнішими були українки, потім ініціатива перейшла до представників Казахстану, а наприкінці матчу наші дівчата збільшили свою перевагу до 13 м'ячів – 37:24. А головним героєм матчу стала Марина Коновалова, яка забила голи, що стали фундаментом перемоги.

Головний тренер команди Віталій Андронов зазначив: "Якщо подивитися на рахунок, то різниця 13 м'ячів – це багато. Але це була дуже нервова гра. На нас тиснула відповідальність, тому що це був головний матч, який нам потрібно було вигравати. Я дуже радий, що дівчата впоралися і з цією грою, і з нервами. Я розумію, як на них тиснули невдачі в перших двох матчах, але вони молодці, які виконали головне наше завдання – ми пройшли в наступний раунд. Ми щасливі. Я хочу подякувати дівчатам і всім глядачам, уболівальникам, які вірили в нас. Можу обіцяти, що в наступному раунді ми будемо чіплятися за кожен результат, робити все те, що ми зможемо на цей момент. Дуже хочу ще раз передати привіт усім нашим уболівальникам в Україні. Було дуже приємно, що сьогодні був повний зал українців, які вболівали за нас. Я радий, що ми подарували їм свято. Як я сказав перед грою, цей матч залишиться з нами на все життя. І добре, що ці спогади будуть щасливими!"

Але вже в середу, 6 грудня, у першому матчі другого етапу змагань українки поступилися збірній Чехії – 23:30. При цьому, на початку матчу українки вели в рахунку, але розвинути успіх не змогли. Причина – проблеми в атакувальних діях. Українкам важко було долати щільну оборону збірної Чехії, через що вони втрачали м'яч і дозволяли суперницям проводити стрімкі та результативні контратаки. Крім того, відмінно відіграла голкіпер чеської команди Новотна. За підсумком матчу у неї було близько 50% відбитих кидків.

У другому турі другого етапу збірна України зіграє зі збірною Нідерландів. Матч відбудеться сьогодні, 8 грудня. Початок о 21:30 за Києвом. А в неділю, 10 грудня, українки зіграють свій завершальний матч на ЧС – проти збірної Аргентини. До плей-оф команда вже не потрапить за жодних розкладів.

Чекаємо "призів" від біатлоністів

Також сьогодні, 8 грудня стартує 2–й етап Кубка світу з біатлону. У Хохфільцені (Австрія) в п'ятницю проходять чоловіча і жіноча спринтерські гонки, в суботу відбудуться гонки переслідування, а в неділю – естафети.

Українські вболівальники перебувають у виснажливому очікуванні медалей КС, але поки що наші біатлети далекі від найкращої форми. Тим часом саме в Хохфільцені очікується повернення до збірних України лідерів – Дмитра Підручного у чоловіків і Юлії Джими у жінок. Навряд чи варто одразу чекати від них проривів після перелому руки у Дмитра та хвороби у Юлії, але якось потрібно поступово відштовхуватися від того дна, на яке обидві наші команди впали на першому етапі в Естерсунді (Швеція).

У чоловічій спринтерській гонці Підручний не зміг стати найкращим серед українців. 47–ме місце посів Антон Дудченко, а Підручний фінішував лише на 52-му місці в підсумковому протоколі. Своєю чергою, Андрій Тишленко та Артем Прима посіли, відповідно, лише 63-тє та 65-те місця. Ще один українець, Тарас Лесюк, завершив гонку на 80-му підсумковому місці. Криза українського біатлону триває, а швидкість проходження траси та точність у стрільбі Таррея Бе нашим спортсменам тільки сниться...

Джерело матеріала
loader
loader