Вже не представник Зеленського: чому президент замінив Веніславського
Вже не представник Зеленського: чому президент замінив Веніславського

Вже не представник Зеленського: чому президент замінив Веніславського

Президент ухвалив важливе рішення щодо свого оточення

7 грудня 2023 року стало відомо, що президент Володимир Зеленський своїм указом звільнив Федора Веніславського від обов'язків представляти його у Верховній Раді. Останній запам'ятався українцям низкою резонансних заяв, частина з яких спростовувалася колегами по фракції.

Vesti.ua розбиралися, чим запам'ятався Веніславський на посаді представника Зеленського у парламенті та хто може його замінити.

Повістки та скасування відстрочок

Напередодні появи указу президента Федір Веніславський дав інтерв'ю одному з українських інтернет-ресурсів, де, окрім іншого, розповів про деякі деталі великого законопроєкту про мобілізацію, який планується зареєструвати до кінця цього тижня.

Деталі виявилися резонансними: планується розсилати повістки до військкомату електронною поштою або рекомендованим листом, а вручати їх зможуть співробітники не лише ТЦК, а й органів місцевого самоврядування. Водночас військовозобов'язаних можуть зобов'язати постійно носити військовий квиток.

Мобілізація – одна з основних тем Веніславського. Судячи з висловлювань, він прихильник жорсткої політики призову військовозобов'язаних. Так, у серпні 2023 року висловив думку про необхідність скасування відстрочки для студентів, які здобувають другу вищу освіту.

У березні 2023-го припустив, що повістки взагалі розсилатимуться через месенджери. До речі, з тією ж твердістю він коментував і коронавірусні обмеження.

Багато в чому з подачі Веніславського бурхливі суперечки між народним депутатом Мар'яною Безуглою та головкомом Валерієм Залужним вийшли у громадську площину.

Наприкінці листопада 2023 року Федір Веніславський на піку скандалу з наїздами Мар'яни Безуглої на Залужного заявив, що її перебування у складі парламентського комітету з нацбезпеки та оборони загрожує нацбезпеці України. Потім він зареєстрував відповідний проєкт постанови.

Як і де Веніславський представляв Зеленського

Федір Веніславський закінчив Харківський юридичний інститут та аспірантуру вже у Національній юракадемії імені Ярослава Мудрого, де й залишився викладати. Активно займався люстрацією як голова Харківської громадської люстраційної палати. 

До Верховної Ради Веніславський намагався прорватися тричі: 2002 року як самовисуванець від округу, 2006 року у партійному списку "Україно вперед!" (з лідерами Наталією Королевською та Василем Онопенком, до речі, раніше партія називалася Українською соціал-демократичною та була створена з вихідців-розкольників СДПУ(о).

Зрештою, у 2019 році Федір Веніславський йшов у списку партії "Слуга народу". Спроба увінчалася успіхом і він став не лише депутатом, а й близьким соратником Володимира Зеленського.

23 червня 2019 року президент призначив його своїм представником у Конституційному суді. 

2020 року Федір Веніславський пропонував перенести Конституційний суд, де представляв президента України, до Харкова, адже, за його словами, це "давня юридична столиця України". 

Наприкінці вересня 2021 року Веніславський пояснював, чому в Україні не було заборонено дільниці для голосування на виборах до Держдуми РФ: наша країна на той момент не розірвала дипвідносин із Росією.

Основною ж темою для Веніславського у 2021 році став закон про реєстр олігархів, розгляд якого був скандальним, а ухвалений текст неоднозначним. Причому, як виявилося, він не голосував за спецпроцедуру розгляду документа, що викликало обурення інших "Слуг народу". Тоді Веніславський послався на картку для голосування, що не спрацювала.

Принагідно в нього зіпсувалися відносини з юридичною спільнотою. Після пропозиції Веніславського звузити права захисту в Кримінальному кодексі (він вважав, що адвокати навмисно затягують справи) Рада адвокатів України звернулася безпосередньо до президента з довгим списком претензій до його представника та закликала "якось відреагувати".

Реакція була за рік, 12 вересня 2022-го, Володимир Зеленський призначив Федора Веніславського своїм представником у Верховній Раді. До того, з 21 травня 2019 року, президента у парламенті представляв Руслан Стефанчук, нині – голова Верховної Ради.

Руслан Стефанчук як представник президента у парламенті прославився тим, що запропонував скоротити кількість народних депутатів, оскільки "нас уже не 52 млн осіб".

Від Федора Веніславського чекали менш екстравагантних висловлювань. Однак, ще представляючи президента в КСУ, він у квітні 2022 року заявив про відповідальність для тих військовозобов'язаних, хто не повернувся до України після 24 лютого 2022 року. У серпні того ж року продовжив "жорстку" лінію, наголосивши на необхідності впровадження відповідальності для жінок-військовозобов'язаних за непостановку на військовий облік, а також створення Реєстру ухилянтів.

Ці та інші ідеї Веніславського сприймалися неоднозначно, тому що не завжди було зрозуміло, чи узгоджені вони з президентом, від імені якого й виступає нардеп. Тому в деяких випадках представникам влади доводилося роз'яснювати слова Веніславського, а то й зовсім спростовувати.

Так, у квітні поточного року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, коментуючи заяву Веніславського, чітко дав зрозуміти, що у короткостроковій перспективі розсилок повісток через месенджери можна не очікувати: "Я думаю, це просто він некоректно висловився чи слова вирвані із контексту". 

Чому Зеленський замінив Веніславського

Федір Веніславський пояснює свою відставку сильною завантаженістю: "Займаюся кількома суто військовими проєктами, через що доводиться багато бувати біля лінії фронту. Відповідно не завжди встигаю виконувати повноваження представника президента у Верховній Раді". За його словами, указ несподіванкою не став, він із президентом обговорив це рішення кілька днів тому.

"Веніславського звільнили за те, що він дуже багато говорив про неузгоджені речі. Останньою краплею стала заява про електронні повістки. Ця ідея мусується у владі, але остаточне рішення ще не ухвалено", розповів своє бачення народний депутат (фракція "ЄС") Олексій Гончаренко. 

Втім, не виключена й інша версія – репутаційна. Нещодавно Центр журналістських розслідувань "Сила правди" з'ясував, що родина рідного брата нардепа, експрокурора Київщини та Волині Вадима Веніславського, може бути причетна до скандалу з реалізацією спецтехніки комунальним підприємствам Луцька. Нібито у тендері фірма, співвласником якої є донька брата Веніславського Анастасія, конкурувала з фірмою її бойфренда. Щоправда, Анастасія у суді заперечує те, що "накопали" на неї журналісти-розслідувачі.

Президент Українського інституту політики Руслан Бортнік вважає малоймовірним гіпотетичний корупційний скандал як причину відставки Веніславського. Швидше, збіглися докупи одразу кілька факторів. 

За словами Бортніка, жорстка критика Веніславським Мар'яни Безуглої стала причиною охолодження відносин із Офісом президента, де нардепа цілком могли запідозрити у близькості до команди Валерія Залужного. "Звісно, ​​зіграла свою роль і та причина, яку він (Веніславський) озвучив, Наголосив експерт. А також те, що у Верховній Раді, за великим рахунком, ця посада президенту не дуже потрібна. У парламенті є багато різних неофіційних і напівофіційних представників, які виконують ці функції".

Джерело матеріала
loader
loader