"Енергоатом" оголосив кілька сумнівних тендерів: що закуповують за державні гроші
"Енергоатом" оголосив кілька сумнівних тендерів: що закуповують за державні гроші

"Енергоатом" оголосив кілька сумнівних тендерів: що закуповують за державні гроші

Державний "Енергоатом" продовжує оголошувати сумнівні тендери. За останні тижні було виявлено як мінімум дві таких замовлення – на кабелі за ціною вдвічі вищою за ринкову, а також на оновлення обладнання, необхідність якого викликає питання.

Так, 12 жовтня "Енергоатом" оголосив торги із закупівлі програмно-технічних комплексів для енергоблоку №4 Рівненської АЕС. Очікувана вартість – 630 млн грн з оплатою протягом 300 днів після постачання обладнання.

При цьому буквально місяць тому "Енергоатом" скасував тендер на обладнання, яке дозволило б підвищити потужність енергоблоку Хмельницької АЕС до максимального перед зимовим сезоном та більшого навантаження на енергосистему. Вартість тендеру була майже такою самою – 583,4 млн грн. Виходить, що держкомпанія напередодні зими хоче оновити обладнання для управління системою безпеки замість збільшення потужності АЕС.

Крім того, наприкінці вересня Хмельницька АЕС "Енергоатому" за результатами тендеру в системі Prozorro уклала угоду про реконструкцію повітряної лінії вартістю 16,18 млн грн. Йдеться про закупівлю кабелів.

Аналіз "Наші Гроші" показав, що закладена ціна цих кабелів у 2-2,5 рази перевищує ринкову ціну та ціни у закупівлях іншого стратегічного підприємства НЕК "Укренерго". Контрольний кабель КВВГЕнг 27х2,5 "Енергоатом" закуповує по 998 640 грн/км. Водночас:

  • в "Укрпроводі" він коштував більш ніж удвічі дешевше - 453 311 грн/км;
  • "Укренерго" у липні за іншим тендером замовляла подібні кабелі за 349 263 грн/км.

За даними ЗМІ, народний депутат Людмила Буймістер закликає провести засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Обговорювати пропонують факти порушень у роботі "Енергоатому".

Як повідомляв OBOZ.UA, також "Енергоатом" закуповує беруші за завищеною ціною, причому за підсумками неконкурентного тендеру. Компанія готова заплатити за 2074 пари берушів 109 300 грн.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader