Підготовка до блекауту: як вибрати зарядну станцію
Підготовка до блекауту: як вибрати зарядну станцію

Підготовка до блекауту: як вибрати зарядну станцію

Підготовка до блекауту: як вибрати зарядну станцію

Вона допоможе під час довгих відключень світла.

21 вересня Російська Федерація завдала чергового масованого ракетного удару по енергетичній, промисловій та іншій цивільній інфраструктурі України. Тож восени і взимку слід чекати нових обстрілів і, як наслідок, відключень електроенергії.

Багато українців хочуть придбати портативні зарядні станції, які допоможуть вчитися та працювати навіть під час блекауту. Видання «Вікна» зібрало корисні поради, які допоможуть вибрати зарядну станцію.

Обирати зарядну станцію варто за кількома критеріями:

  • місткість батареї;
  • потужність станції;
  • тип акумулятора;
  • типи роз’ємів у зарядних станціях.

Залежно від потреб, ці показники відрізнятимуться. Зарядні станції мають високу ціну, але вони безпечні, прості у використанні та швидко заряджаються.

Місткість батареї та потужність

Це суб’єктивний критерій, від якого залежить ціна самої зарядної станції. Тож для початку розрахуйте загальну потужність пристроїв, які будуть необхідні під час блекауту. Тобто, це та кількість електрики, яка потрібна пристроям для безперебійної роботи протягом години. Наприклад, телевізор може споживати близько 100 Вт, ноутбук — 60 Вт і так далі. Усі ці дані написані в технічних характеристиках пристрою.

Місткість батареї позначається як Вт/год, тобто скільки годин станція зможе видавати електрику. А ось показник Вт показує потужність зарядної станції. Краще брати таку зарядну станцію, аби показник  потужності був трохи більшим за той, що потрібен.

Тип батареї

Загалом батареї зарядних станцій бувають двох типів:

  • Li-Ion (літій іон);
  • LiFePO4 (літій-залізофосфат).

У них одинакові принципи заряду та розряду, однак є кілька суттєвих відмінностей, від яких залежить, чи підійде ця станція вам.

Наприклад, ці типи батареї відрізняються щільністю енергії, яку вони можуть зберігати. Наприклад, типова літій-іонна батарея може зберігати в одному кілограмі від десяти до 250 Вт/год. А літій-залізофосфатна батарея — від 90 до 120 Вт/год.

Виходить, що зарядна станція з літій-іонним акумулятором завжди буде легша. Однак літій-залізофосфатні батареї дають змогу використовувати потужніші зарядні пристрої. Такі батареї менш схильні до саморозряду, а також — довговічніші. Звісно, через це вони й дорожчі. Тож обирати тип батареї слід, відштовхуючись виключно від своїх потреб.

Як правильно обрати зарядну станцію для дому

Ноутбуки Lenovo, Dell, HP, Acer, Asus та інших виробників, які зазвичай продаються під керуванням ОС Windows або Linux та мають діагональ 14”-15”, розраховані на адаптери живлення від 60 Вт до 70 Вт, отже мінімальна вихідна потужність зарядної станції має бути не менше цих значень.

Також варто врахувати, що при заряджанні двох та більше ноутбуків одночасно потрібна більша потужність. Для таких випадків підійдуть невеликі зарядні станції, як-от Ecoflow River 2 з номінальною потужністю 300 Вт.

Якщо ж говорити про ноутбуки від Apple, наприклад серії Air та Pro з процесором М1, то їм буде достатньо потужності 30-45 Вт, яка може забезпечуватись навіть павербанком з відповідною вихідною потужністю.

Слід розуміти, що чим більша місткість станції, то довше вона може заряджати пристрої. Прорахувати споживання техніки протягом певного періоду часу допоможуть спеціальні вимірювальні пристрої, наприклад ватметри, які можна придбати окремо.

Що ж стосується домашньої техніки, то більшість приладів мають так звану пускову потужність, яка необхідна при ввімкненні та зазвичай є у кілька разів більшою, ніж номінальна.

Для прикладу, сучасні холодильники можуть потребувати 50-100 Вт у звичайному режимі роботи, але при увімкненні приладу після повного відключення — пікова потужність може сягнути навіть 1 кВт.

Саме тому рекомендується купувати зарядну станцію із певним запасом потужності, а найкращим варіантом буде виміряти пікову потужність під час запуску побутових приладів за допомогою ватметра.

Ось кілька середніх значень потужності домашніх приладів, які можуть стати у пригоді при виборі зарядної станції:

  • пральна машинка — 1 кВт;
  • електрочайник — 2 кВт;
  • електрообігрівач — 1 кВт;
  • фен — 1 кВт;
  • праска — 2 кВт;
  • мікрохвильова піч — 1 кВт;
  • холодильник — 0.3 кВт;
  • пилосос — 1.2 кВт;
  • телевізор — 0.2 кВт.

Через ракетні атаки ворога може бути відсутнє опалення, газопостачання та електрика. Тому краще вже зараз зробити запаси необхідних продуктів, ліків та речей. Нагадаємо, що треба придбати до зими.

Джерело матеріала
loader