Як передає Укрінформ, про це в ефірі Українського радіо розповіла докторка медичних наук, професорка відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського Алла Мироненко.
"Холерний вібріон любить підсолену воду. Отже, вода з Дніпра, яка змила нечистоти і потрапила в Чорне море, де є солона вода, там є ризики… Проблемою є й те, що ті, хто не отримав повний курс щеплень від поліомієліту, зокрема діти, можуть інфікуватися цим вірусом. Адже вакцинні віруси живі і можуть трансформуватися в дикий штам. А оскільки вони знаходяться в стічних водах, ці віруси могли потрапити в море і якийсь час там виживати". Крім того, зазначає Мироненко, "можуть бути астровіруси та ротавіруси, тому треба максимально дотримуватися гігієнічних норм і вживати лише безпечну воду", - наголосила науковець.
За її словами, навіть виловлена у цих вода риба може містити холерний вібріон, якщо він там є, "тож можна вживати лише термічно оброблену рибу, адже холерний вібріон гине від температури".
Щодо сибірки, Мироненко зазначила, що людина не може заразитися, навіть якщо пори сибірської виразки можуть потрапити в її організм. Людина заражається від хворих тварин, тобто спочатку хворіє тварина, а потім вже при догляді чи через інфіковане некип’ячене молоко може заразитися й людина. Крім того, оскільки в суспільстві можуть бути носії бактерії черевного тифу, цей збудник потрапляє в систему каналізаційних вод. Відтак лише доступ лише до чистої води забезпечує те, що людина не інфікується. Якщо пити сиру воду навіть з водопроводу, то можна інфікуватися. Тож пийте кип’ячену воду, наголосила інфекціоністка.
Мироненко підкреслила, що кількість кишкових інфекцій та їх спалахів може збільшитися, і це найбільший ризик. Тож дуже важливо, щоб люди мали доступ до чистої питної води. "Якщо немає доступу до чистої води, треба зробити воду, яка є, максимально безпечною, зокрема шляхом фільтрації, наприклад, через пісок чи за допомогою кип’ятіння. Водночас є ризики потрапляння у воду яєць гельмінтів, тобто глистів. І вживання лише чистої безпечної води є профілактикою кишкових інфекцій. Крім того, овочі та фрукти теж потрібно мити чистою водою, тому що якщо вода забруднена, вона забруднить й ці продукти", — сказала інфекціоністка.
За її словами, для обробки рук можна використовувати дезінфектанти. А якщо є ризики забруднення або вже забруднилася вода в колодязі, для цього є процедура з використанням компонентів, які містять хлор.
Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС, спричинивши затоплення частини Херсонської та Миколаївської областей і водночас - критичне обміління Каховського водосховища.