Навіщо Столтенберг приїжджав до Зеленського: подробиці візиту генсека НАТО в Україну
Навіщо Столтенберг приїжджав до Зеленського: подробиці візиту генсека НАТО в Україну

Навіщо Столтенберг приїжджав до Зеленського: подробиці візиту генсека НАТО в Україну

Генсек Альянсу і президент України обговорили чотири важливі питання.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 20 квітня відвідав Київ з неанонсованим візитом. Приїзд генсека Альянсу відбувся напередодні запланованого на 21 квітня засідання коаліції "Рамштайн", де буде обговорюватись військова допомога Україні.

ТСН.ua зібрав подробиці візиту Столтенберга в Україну і його зустрічі з президентом Володимиром Зеленським..

Вранці у четвер генсека НАТО помітили на Михайлівській площі столиці, де він вшановував пам'ять загиблих українських військових.

Як пояснив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк, йдеться про "абсолютно практичний візит", який має зафіксувати, скільки і якої зброї ще потрібно ЗСУ. Також, за словами Подоляка, йдеться про "оцінку українського досвіду у війні сучасного типу".

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з Єнсом Столтенбергом. Вони обговорили чотири питання - майбутній саміт "Рамштайн", постачання зброї, майбутній саміт НАТО у Вільнюсі і гарантії безпеки для України.

Генсек Альянсу зазначив, що приїхав до Києва з простим сигналом: НАТО стоїть разом з Україною. Він наголосив, що російська агресія має бути зупинена, а також висловився на підтримку щодо української формули миру.

 Столтенберг заявив, щомайбутнє України в Альянсі. За його словами, цю думку поділяють всі члени НАТО. Столтенберг не виключив участі Зеленського в майбутньому саміті НАТО.

Такожгенсек НАТО відвідав Бучу. Побачені наслідки руйнувань та воєнних злочинів Росії вразили Столтенберга.

Про що свідчить візит Столтенберга

Візит Столтенберга не означає, що Україна найближчим часом стане членом Альянсу. Таку думку висловив політолог Андрій Вігірінський.

Як зазначив політолог, Зеленський та Столтенберг ймовірно обговорюватимуть майбутнє України в НАТО, проте для практичної реалізації цього потрібно закінчити війну та нівелювати територіальні претензії Росії. 

Експерт додав, що Столтенберг скоро покине пост генсека НАТО, а тому цей візит можна сприймати, як дипломатичне турне до держави, яка є партнером Альянсу.

Джерело матеріала
loader
loader