Чому в СРСР висаджували тополі в кожному дворі: є чотири причини
Чому в СРСР висаджували тополі в кожному дворі: є чотири причини

Чому в СРСР висаджували тополі в кожному дворі: є чотири причини

Сьогодні в багатьох містах України і по всій території колишнього СРСР можна побачити старі дерева – тополі, які почали масово висаджувати ще з 1930-х років. Навіщо це робили?

Подробиці пише Novate.

Відчувають навколишнє середовище

Звичайно, велику кількість дерев почали висаджувати для порятунку навколишнього середовища та екології. Але чому саме тополі? По-перше, вони мало страждають від забруднюючих повітря вихлопних газів, випарів і диму фабричних труб. Їх стійкість і довговічність послужили хорошу службу, тому було вигідно садити саме ці дерева.

Чому в СРСР висаджували тополі в кожному дворі: є чотири причини - Фото 1
За часів СРСР масово садили тополі через їх довговічності і стійкості

По-друге, за тополями не потрібно стежити і доглядати, поливати, удобрювати тощо. Вони вбирають забруднюючі елементи з атмосфери і сприяють очищенню екології. Якщо їх потрібно зрубати або підрівняти, це також легко і швидко зробити.

Специфічна форма і довгожительство

Третя причина, чому тополі стали висаджувати без зупинки, - це їх відповідна для посадки форма. Вони довгі і худі, значить, при падінні завдадуть менше шкоди. Плюс зручно садити в довгу лінію, біля проїжджої частини. Вони не будуть заважати машинам і перехожим, оскільки не розростаються вшир.

Чому в СРСР висаджували тополі в кожному дворі: є чотири причини - Фото 2
Тополями стали засаджувати міста з 1930-х років, особливо після війни

Наостанок зіграла роль стійкість до років. Тобто, ці дерева можуть зберігатися до 100 років, навіть якщо умови зростання не найсприятливіші. Всі ці фактори зіграли роль при вирішенні влади СРСР, які дерева садити для підтримки екоструктури.

Тополя стала справжньою знахідкою радянських ботаніків в умовах бурхливо зростаючих міст, збільшуваної промисловості, підвищення ступеня автомобілізації господарства. Особливо ударними темпами їх стали висаджувати в перші роки після війни.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що глава Чечні Рамзан Кадиров пригрозив завоювати Україну: "Після Криму треба було забрати Київ".

Також ми писали, що святкування Католицького Різдва: головні традиції, прикмети і заборони.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Супівська Єлизавета
Супівська Єлизавета
Редактор новин
loader