З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю
З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю

З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю

Громадська організація “Культурна Платформа Закарпаття” та КП “Парк Жовтневий” за підтримки УКФ розробили експозицію під відкритим небом з елементами доповненої реальності (AR) за мотивами фестивалю “Червона рута”, яка пройшла у 1989 році в Чернівцях та стала першим музичним фестивалем в історії України.

Спеціально для експозиції студія віртуальної та доповненої реальності Sensorama розробила мобільний додаток RUTA. Онлайн-путівник повідає про важливих учасників події 89-го року, кому насправді присвятив свій хіт Івасюк, хто першим заспівав гімн України в часи заборони будь-яких не радянських національних ідентичностей, та чому музичний фестиваль сформував покоління Революції на граніті. Для додатку використали архівні фото, розповіді засновників фестивалю та архівні документи.

З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю (фото 1)
З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю (фото 2)
З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю (фото 3)

У Чернівцях розташують макети у вигляді архівних фото з AR-елементами в знакових місцях, фестивалю 89-го року: біля стадіону “Буковина”, в музеї Володимира Івасюка, біля головних входів до парку “Жовтневий”.

А ось самі маркувальні таблички за трьома смугами маршрутів будуть розташовані на території КП Жовтневий. Всі дороги вестимуть до маловідомої 3-ї локації фестивалю 1989 року — галявина у “Жовтневому”, де розміщувалася сцена української співаної поезії — кобзарства.

RUTA має три тематичні смуги маршрутів, відповідно до кольорів прапору фестивалю: Червона смуга — то колір спокуси, любові та крові, що обозначив жанр поп-музики. Біла смуга — то любов, основа української співаної поезії — кобзарства. Та Чорна — колір землі, війна та сили, чоловічого та повстанського духу, що обозначив сцену рок-музики.

У додаток також інтегрована система геолокації завдяки MapBox, який показуватиме користувачу як близько чи далеко він\вона знаходиться біля наступної точки кожного маршруту.

RUTA дозволяє за допомогою камери оживити сторінки історії — слід просто навести телефон на спеціальні таблички, розміщені на маршруті. Навівши на архівне зображення, з’являється анімація з прихованими героями та фактами “Червоної Рути-89”. У користувачів, які не мають можливості активувати технологію доповненої реальності на телефоні, інтегрована функція перегляду анімації у додатку просто натиснувши на зображення.

Спеціально для BURO Ukraine команда проєкту показала ключові місця, де проходила “Червона Рута-89”.

Стадіон “Буковина”

На площі біля стадіону проходив відбірковий конкурс, а на самому стадіоні 24 вересня 1989 року відбувся завершальний гала-концерт фестивалю. Саме тут Василь Жданкін, який отримав Гран-прі фестивалю, несподівано для всіх почав співати “Ще не вмерла Україна”. До нього приєдналися Віктор Морозов та Едуард Драч, а згодом — весь стадіон. “То була щемлива мить, в багатьох на очах заблищали сльози. Це був справжній апогей фестивалю. Вперше в Радянській Україні публічно звучав наш гімн у виконанні десятків тисяч громадян”, — згадує Орест Данилевич, юрист “Червоної Рути-89”.

З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю (фото 4)
Концерт фестивалю на стадіоні "Буковина". Фото з архіву Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка
З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю (фото 5)
Вересень, 2021 рік

На завершальному концерті місцева міліція переслідувала будь-які національні прояви: затримувала молодих дівчат, що були одягнені в жовто-блакитний одяг, та силоміць виводили їх за межі стадіону, а чоловіків били деревяними кийками. Так з розбитою головою до Львову повернувся Георгій Гонгадзе, який приїхав на фестиваль спільно з товариством Лева — вони привезли українські прапори на фестиваль.

Літній театр

Тут проходила конкурсна програма у жанрі поп-музики. Виступали Андрій Миколайчук, Тарас Курчик, “Мальви”, сестри Тельнюк та інші.

Фото з особистого архіву Василя Бойчука
З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю (фото 7)
Вересень, 2021 рік

Василь Ілащук, який був ведучим фестивалю, розповідав як у Літньому театрі відбувся концерт учасників фестивалю, що приїхали з діаспори. "Він тривав до ночі. У залі — жовто-блакитні прапори, люди не поміщалися, стояли за театром. До мене за кулісами підходить якийсь чоловік із Компартії і каже: " Вийди на сцену, і скажи, щоб всі розходилися, бо це треба розігнати". Я вийшов і кажу: "Мені тут кажуть, щоб звідси всі йшли. То кого я маю розігнати?".

Футбольне поле

З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю (фото 8)
Рок-сцена фестивалю. Фото Петра Рибчука
З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю (фото 9)
Вересень, 2021 рік
З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю (фото 10)

На цій локації організатори “Червоної Рути” 1989 року вирішили розташувати рок-сцену. Як згадує Іван Малкович, співавтор концепції фестивалю та член журі, ведучим цієї сцени був режисер Сергій Архипчук. “В той день співала Сестричка Віка. “Кричу ганьба!”. І тут він [Сергій] оголошує: “Сьогодні упав останній динозавр української радянської системи — Щербицького виведено з політбюро”. Боже, це таке ревище стоїть! Це така воля — ми відчули себе незалежними! І це в рок-день. Це справді був рок. Гасло фестивалю “Rockom croosh!” спочатку було написане, а потім ожило. І цей рок крушив, руйнував радянську систему!”.

Secret spot — Галявина в “Жовтневому”

Маловідома, забута третя локація фестивалю 1989 року. Саме тут проходив конкурс української співаної поезії, основою якої стало кобзарство. Під час виступів чекісти вимкнули світло на сцені. Але її підсвічували фари автобусів й автомобілів, які привезли виконавців. Організатори фестивалю символічно наділили цю сцену білим кольором — кольором святості, мудрості та духу народних проповідників.

З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю (фото 11)
Сцена співаної поезії у парку "Жовтневий". Фото з архіву Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка
З’явився AR-додаток фестивалю “Червона рута”. Показуємо ключові локації фестивалю (фото 12)
Вересень, 2021 рік

Завантажуйте мобільний додаток RUTA для iOS та Android та дізнайтесь приховані історії “Червоної рути-89”. На сьогодні додаток доступний для завантаження для таких моделей телефонів: https://cutt.ly/VEg5o4G.

Читайте також: Ханс Циммер выпустил 2 новые композиции из саундтрека к фильму "007: Не время умирать".

Джерело матеріала
loader
loader