![Євген Клопотенко розповів, як харчуватимуться школярі вже з 1 вересня: ніякої ковбаси і сосисок, а хліба в два рази менше](https://thumbor.my.ua/D8fyPmYr3Y7eq9ALpyazM9xzIEY=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F6e7e1932e9318e72a7fe2904fd250468.jpg)
Євген Клопотенко розповів, як харчуватимуться школярі вже з 1 вересня: ніякої ковбаси і сосисок, а хліба в два рази менше
Євген Клопотенко розповів, що ж зміниться для школярів після реформи харчування. Які зміни чекатимуть на них у буфеті вже у середу, 1 вересня.
Підпишіться на Знай у Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяСправа в тому, що з початку нового навчального року почнуть діяти нові норми харчування для учнів. У новому меню будуть як традиційні українські страви, так і середземноморські, сезонні, безглютенові і безлактозні.
![Євген Клопотенко, фото з Instagram](https://thumbor.my.ua/akY4ESMLgC2hmt7Zct7VO8vo1GU=/600x/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F38e1e4dd3fc9331b01321be65d5a3d47.jpg)
Ось, наприклад, буде сирна запіканка з бананом і ягодами, чахохбілі з куркою, кускус, Полтавський борщ, бефстроганов.
Про це повiдомив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко під час одного зі своїх інтерв'ю для YouTube-каналу.
Також, починаючи з 1 вересня зменшать кількість хліба, солі, цукру, а також жирів. Ось, наприклад, якщо раніше норма хліба була 60-80 г, то зараз 30-50. Також, норма цукру тепер не більше 7,5 г за прийом їжі.
![Євген Клопотенко, фото з Instagram](https://thumbor.my.ua/UEMLkVtRK0c9QheIMEwga9HtVSE=/600x/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F66deef82b1a53ac362cf272c244e61e6.jpg)
Категорично заборонено використовувати технологічно оброблені продукти: ковбаса, сосиски, рибні консерви, не пастеризоване молоко і соки, різні вироби з кремом, снеки, і так далі.
Що саме чудове - в новому меню буде не менше 160 страв, і повторюватися воно буде раз на місяць, що внесе різноманітність.
Стане більше м'яса, молочки, фруктів і ягід, горіхів. Наприклад, м'ясо повинні подавати двічі протягом тижня по 70, 100 або 120 г в залежності від віку дитини.
Норма калорійності прийомів пиши склала 25-30% денної норми на сніданку, а також 30-45% під час обіду.
Що стосується молочних продуктів: 200 мл молока, 125 мл йогурту або кефіру, 125 г сиру, 75 г сиру м'якого, або 15 г сиру твердого, 25 г сметани - це на вибір.
Нагадавши, Євген Клопотенко назвав найкращі страви серпня: аж слинки течуть. Зірка "МастерШеф" розповів українцям, що можна з'їсти в самий останній місяць літа.
Як повідомляв портал Знай.ua, Євген Клопотенко порадував українців пікантним рецептом
Також Знай.иа писав, зірка "МастерШеф" Євген Клопотенко приготував вареники зі смородиною
![loader](/files/images/preloader.gif)
![loader](/files/images/preloader.gif)