Указ Зеленського про звільнення суддів КСУ оскаржують у Верховному Суді – що відомо
Указ Зеленського про звільнення суддів КСУ оскаржують у Верховному Суді – що відомо

Указ Зеленського про звільнення суддів КСУ оскаржують у Верховному Суді – що відомо

У Касаційному адміністративному суді у складі Верховного суду оскаржили указ президента Володимира Зеленського про скасування призначення суддів Конституційного суду Олександра Тупицького та Олександра Касмініна. Про це повідомили у пресслужбі суду у Facebook.

Позивачами виступили самі звільнені судді – Тупицький та Касмінін. Позови зареєстровані 29 березня.

Вони оскаржують указ Зеленського № 124/2021 у частині:

  • скасування указу президента від 14 травня 2013 року № 256 про призначення Тупицького суддею Конституційного суду України.
  • скасування указу президента від 17 вересня 2013 року № 513 про призначення Касмініна суддею Конституційного суду України.

Як повідомляв 5.UA, 27 березня 2021 року президент Володимир Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ. В указі наголошується, що судді, "продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України".

Додамо, що починаючи з грудня 2020 року голову КСУ Олександра Тупицького двічі відсторонили від виконання обов’язків судді КСУ через підозру у кримінальному провадженні. 

Нагадаємо, голові Конституційного Суду закидають участь в оборудках щодо незаконної приватизації "Зуївського енергомеханічного заводу" на Донеччині. Мовиться про період від 2006-го до 2010 року, коли Тупицький працював районним суддею у Донецьку. На вручення підозри судочинець не з'явився в Офіс генпрокурора, тому документ надіслали поштою. Наприкінці грудня 2020-го президент Володимир Зеленський своїм указом відсторонив голову КСУ від посади строком на два місяці.

Крім того, колишнього очільника Конституційного Суду України звинувачують у тому, що той не зазначив у декларації наявність земельної ділянки в Ялті. Екссуддя отримав її 2018 року за російським законодавством, про що свідчить запис із "Єдиного державного реєстру нерухомості" Російської Федерації. А от відомості про це в Державному земельному кадастрі України – відсутні.

Ще минулого року НАЗК планувало вручити порушнику протоколи. Однак, будучи чинним головою КСУ, Тупицький проголосував за рішення, яким право НАЗК складати адмінпротоколи вважалося неконституційним. А це свідчить про конфлікт інтересів, вказують у Національному агентстві. Пізніше Верховна Рада відновила це право, тож невдовзі вручені протоколи мають надійти до суду.

Джерело матеріала
loader
loader