Олів'є дешевшає, алкоголь дорожчає. Скільки коштуватиме новорічний стіл і як можна заощадити
"Дивись, Вово. Те, що сьогодні курс менший, означає, що олів'є наступного року на новорічному столі не буде дорожчим, ніж цього", - підкреслював у розмові з топ-чиновниками екс-прем'єр Олексій Гончарук майже рік тому.
Новини за темою
Чи вгадав Гончарук вартість салату до Нового року - 2021? Розповідаємо, скільки українцю цього разу коштуватиме новорічний стіл і як не переплатити за частування.
До 5 тис. грн за стіл
Чітко підрахувати вартість ласощів зі святкового столу складно не тільки через різні смакові уподобання українців та їхні фінансові можливості, але і через різницю у вартості товарів на полицях магазинів. Наприклад, оливки в столичних супермаркетах коливаються у вартості між 30 і 180 грн, консервовану кукурудзу можна знайти і за 20, і за 70 грн.
У Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки" підрахували, що вартість новорічного столу для сім'ї з 4 осіб становитиме 1706 грн. Однак, за нашими ж підрахунками, сума може бути ще вищою і залежно від обсягу придбаних делікатесів сягати 2,5 тис. грн.
"Розрахунки центру вкрай скромні. Якщо беремо звичайну сім'ю з чотирьох осіб, на столі має бути більше солодкого, мандаринів, апельсинів. Хтось, звичайно, може скористатися дешевою горілкою, шампанським, але, думаю, багато хто поставить на стіл дорогий віскі. Тож насправді люди будуть викладати за святкування тисяч 5 грн", - розповідає 112.ua кандидат економічних наук Олександр Охріменко.
Експерти НААН підрахували, що загалом новорічний стіл на 5,3% дорожчий, ніж у 2019-му, що відповідає закладеній у бюджеті на цей рік досить помірній інфляції. Якщо ваша зарплата нижча за середню по Україні, тобто становить менше як 12 тис. грн і ви будете закуповувати більше вітчизняних продуктів, ніж імпортних, коливання цін порівняно з минулим роком дійсно буде несуттєвим. Протягом року вартість продуктів практично не змінювалася. Яйця, наприклад, навпаки, подешевшали, що явно контрастує зі зростанням вартості на 56% у 2018 році. Однак делікатеси подорожчають істотніше.
Економічні експерти сходяться на думці, що торгові мережі обов'язково будуть влаштовувати розпродажі, акції, щоб збільшити обсяг реалізації продукції, що накопичилася на складах через низький попит.
"У нас ринкова економіка, і ціна формується між бажанням продавця дорожче продати, з одного боку, і платоспроможним попитом населення - з іншого. Попит впав просто через те, що ми стали біднішими за цей рік, тож навіть за бажання продати товар дорожче продавець просто не зможе підіймати ціну. Перед Новим роком навряд чи ми побачимо серйозне зростання цін", - підкреслює в коментарі 112.ua експерт "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзін.
Економіст упевнений, що новорічний стіл українців цього року не буде біднішим за своєю різноманітністю, ніж минулого, проте продуктів навряд чи буде стільки, що доїдати його стануть протягом тижня.
Рекордно доступні салати
Найпопулярніші новорічні страви цього року потішать дипломатичними цінами. Це пов'язано з тим, що ціни на овочі протягом року впали на 17%, на яйця - на 4,5%. Велика кількість українців, особливо у віддалених від обласних центрів регіонах, запасається овочами про запас: зокрема, картоплею, квашеною капустою та іншими закрутками.
"Ціни практично такі самі, як були торік, а на цілу групу товарів, на так званий борщовий набір (картопля, капуста, морква, цибуля, буряк) - нижчі від торішніх на 15-20%. Тому вінегрети будуть дешевшими. Великий попит на овочі не передбачається, оскільки значно зросла кількість людей, що готуються до зими. Люди дедалі частіше запасаються мішками картоплі замість того, щоб купити кіло-два в супермаркеті. Тож під час пандемії стали проявлятися моменти, які були притаманні Україні дев'яностих", - говорить Пендзін.
За прогнозами президента Асоціації фермерів і землевласників Івана Томича, позитивна тенденція щодо продуктів "борщового набору" триватиме як мінімум до березня.
Новорічна страва "номер один" - олів'є - коштуватиме 74,6 грн за кг.
На підставі показника вартості цієї страви розраховують і так званий індекс олів'є. Це співвідношення вартості продуктів, необхідних для приготування салату, у нинішньому і минулому році. Такий індекс для споживача зрозуміліший і простіший, на відміну від індексу інфляції. Хоча з точки зору економіки серйозно до нього ставитися, звичайно, не можна. Показник вираховують ще й тому, що Держстат не завжди дає правдиві ціни: часто статисти наводять розцінки, яких у супермаркетах давно немає.
За нашими підрахунками, торік кілограм салату можна було приготувати за 69 грн, тож спостерігається зростання вартості у 8,4% внаслідок подорожчання ковбаси. Аналітики ж НАН називають істотніше зростання цін у 13,8%.
"Олів'є подорожчає мінімально: можливо, хіба що у зв'язку з тим, що м'ясо зросло у 1,5-2%, і майонезів, які теж подорожчали десь на 3%", - вказує Пендзін.
Якщо брати до уваги зростання доходів населення протягом року мінімум на 13% (до 12 174 грн на місяць), олів'є цьогоріч стало для українців навіть доступнішим, ніж було торік. Минулого року експерти також зазначали, що вартість страви знизилася. За підрахунками Охріменка, у 2016 році українець за середню зарплату міг дозволити собі 72 кг салату, у 2018 році - 90 кг салату, у 2019-му - 124 кг, а цього разу - близько 130 кг.
Виходячи з того, ціни на які продукти показують тенденцію до зростання, заощадити можна, якщо використовувати більше моркви і яєць і менше картоплі і ковбаси.
За даними одного із сервісів доставки їжі, куплене олів'є в середньому коштуватиме близько 350 грн за кг. Найдорожча страва в столиці, Вінниці, Дніпрі, Харкові - 445-495 грн. Найдешевша - у Рівному та Івано-Франківську - 165 грн.
Оселедець під шубою, за нашими підрахунками, коштуватиме приблизно 33 грн за кг (у 2019-му – 30 грн). Риба майже не змінилася в ціні за рік (+2,3%) і дорожчати до свят не повинна. Холодець коштуватиме приблизно 93 грн (коштував 85).
Новини за темою
Що стосується консервації, то її краще купувати в останню мить. Можна скористатися акціями, закупивши горошок і кукурудзу.
М'ясні страви
Приготування м'ясних страв цього разу коштуватиме приблизно стільки ж, як у 2019-му. Ціна на молоко протягом всього року трималася на низькому рівні через відсутність збуту. М'ясо теж практично не дорожчало через низький попит. Пандемія тільки посилила негативні тенденції, і українці стали рідше дозволяти собі цей продукт. Порівняно з 90-ми вони стали вживати його у 2,5 раза менше.
Щоб заощадити, деякі українці до свят заздалегідь заморожують гусака і лосось. Цього разу є сенс до свята заготовити свинину: в останні дні перед святом вона може підскочити в ціні.
"Українці стали дедалі частіше вживати курку, і останніми роками торговці, користуючись підвищеним попитом до свят, підіймають ціни. Тож раджу придивитися до тієї самої свинини вже після Нового року - на неї повинні бути знижки", - підкреслює Олександр Охріменко.
На відміну від свинини і баранини, які протягом року не дорожчали, телятина, яловичина і ковбаси дорожчали. Теоретично постачальники повинні були б скинути ціни на ці товари, але, імовірніше, вони будуть розраховувати на попит ближче до свят, тож ціна змінюватися не буде.
Курятина можна заздалегідь не купувати: вона може навіть, навпаки, подешевшати через зростання попиту на ковбаси. У Національній асоціації виробників м'яса підтверджують, що курятина вже подешевшала.
На варені ковбаси в останній тиждень перед святами знижку точно гарантовано, тому варто відтермінувати купівлю продукту на останній момент. Якщо ж ближче до свята торгові мережі не потішать знижками на цей продукт, експерти радять замінити її на запечену курку або індичку - це буде ще й корисніше.
Традиційний для українців продукт, сало, за даними Івана Томича, цього року подорожчало на 20-25%, що теж відіб'ється на святковому столі.
Загалом, майже всі експерти радять купувати наперед за акціями твердий сир, масло. Вони дорожчали інфляційно і в перспективі будуть підвищуватися в ціні. Також заощадити можна, якщо готувати кілька страв з одного продукту. З м'яса, яке залишилося від приготування решти страви, можна зробити олів'є.
Делікатес
Щодо делікатесів думки експертів розділилися. Одні кажуть, що червона ікра буде продуктом, що найбільш істотно дорожчає: не тільки через підвищений попит, але й внаслідок інших об'єктивних факторів. У Росії і на Алясці вилов падає, тож ціна за кілограм становитиме близько 1500 грн замість 900 грн. Також є думка, що виробники будуть намагатися впоратися з цією ситуацією за допомогою маркетингу: баночки просто буде зменшено за об'ємом.
"Ми стали трохи біднішими, тому на наших столах в такій кількості імпортний продукт. Можливо, не кожен собі дозволить червону ікру до столу або дозволить її в меншому обсязі", - упевнений Олег Пендзін.
А ось Олександр Охріменко не згоден з таким твердженням. На його думку, торгові мережі потішать акціями і на ікру, і на червону рибу.
"Щодо ікри це міф. Якщо сьогодні уважно промоніторити торгові прилавки, то на цей товар є божевільні знижки. Тож, якщо хочеться придбати дорогий делікатес, сьогодні саме час. Але необхідно розуміти, що супермаркети виставили старі запаси, які довго не проживуть. А ось "свіжа" ікра дійсно дорожча", - коментує Охріменко.
У разі серйозних наслідків ікрою можна запастися про запас. Її цілком реально заморозити, помістивши в невеликі контейнери з кришками і потім поклавши до морозилки. Але не варто зловживати: необхідно розуміти, що і це не найкращий варіант, оскільки після заморожування ікринки можуть втратити пружність.
Оливки та маслини, якісні сири ближче до свята повинні впасти в ціні.
Солодощі, фрукти та алкоголь
Накрити стіл цими смаколиками цього року буде набагато дорожче, ніж торік. І тенденція на подорожчання, імовірніше, тільки посилиться.
Перед святами виростуть у ціні солодощі, особливо випічка. Зростання відбувається через підвищений ажіотаж і зростання в ціні компонентів.
"Продукти, що найбільше зростають у ціні, - це критично важлива для бідного українця трійця: цукор, масло і хліб. Цукор виріс у ціні порівняно з вереснем на 50%. Ще на 35% подорожчало масло. Хліб подорожчав на 12% - і варто очікувати, що виросте в ціні ще до майже 20%. Протягом року до вересня наступного року прогнозую зростання цього товару на 45-40%", - підкреслює для 112.ua Іван Томич.
Охріменко також погоджується з ним, що часи дешевого хліба закінчилися. Фермери орієнтуються на вигідніші світові ринки і не згодні продавати зерно в межах країни дешевше.
Найбільше за рік подорожчали фрукти - на 23%. Якщо минулого грудня кілограм мандаринів коштував 28 грн, то сьогодні ціна становить 34 грн. Тож не кожен дозволить собі ту саму кількість цитрусових, що й торік.
Зазвичай експерти радять купувати фрукти як мінімум за 2 тижні до свята, оскільки до Нового року вони традиційно дорожчають. Однак цього разу можна обійтися і без заготівель. Щоб мінімізувати свої ризики, імпортери заклали у вартість фруктів ціну долара в 30 грн за дол., тому вже сьогодні мандарини, яблука, банани дорогі. Але ще більше рости в ціні вони не повинні. Ближче до свят люди міняють свої валютні заощадження на гривні, щоб придбати подарунки, і ринок насичується доларом, що на короткий проміжок часу підсилює нацвалюту.
На алкоголь торгові мережі традиційно запускають акції, тож його краще купувати ближче до свята. Але акції не компенсують серйозне подорожчання, яке торкнулося алкоголю цьогоріч: він зростав у ціні не на інфляційні 5-6%, а приблизно на 20-25%.
"Це пов'язано, імовірніше, не з ринком, а з держрегулюванням, зі зростанням акцизів, щоб українець рідше купував горілку і вино", - підкреслює Охріменко.
Експерти прогнозують цього року перехід на самостійне виробництво алкоголю: самогону, наливки.
Не Новим роком єдиним
Загалом новорічний стіл потішить своєю доступністю.
"Карантин налякав українців. Всі скаржаться, що жити важко, але основні труднощі все ж психологічні. Здорожчала гречка, але її ж виставляти на новорічний стіл навряд чи будуть. Події сколихнули, імовірніше, торгові мережі", - каже Пендзін.
Щоб заощадити, радимо вам вирушати до великих гіпермаркетів тільки зі списком найнеобхідніших товарів. Також вигідно закуповуватися онлайн, адже це економить час і гроші на проїзд. Експерти не бачать гострої потреби в тому, щоб робити запаси під святкування.
"Я не бачу потреби закуповувати щось, адже ціни кардинально не зміняться протягом 2 тижнів. Зростання відбуватиметься поступово до серпня-вересня, але не стрибкоподібно. Якщо ж запасатися тими товарами, які вже дорожчають, то великої економії не буде, - каже Томич.
Однак доступними продукти будуть не так довго. Вже у 2021-му товари повинні будуть здорожчати, тож наступний олів'є повинен істотніше додати в ціні. Оскільки уряд збільшує розмір мінімальної зарплати, таке підвищення буде закладено в собівартість товарів і послуг. Якщо сьогодні ціни ростуть на 5,5-6%, то на наступний рік зростання становитиме 7,5%. Причин для паніки немає: така інфляція прогнозована.
Зростання цін наступного року пов'язане і з подорожчанням зерна на 20%. Здорожчають не тільки хлібобулочні вироби і соняшникова олія, але й м'ясо і молоко, оскільки зерно - це ще й корм для тварин. Картопля ж буде відносно дешевою.
Тож бажаємо вам, щоб і на прийдешні свята, і наступного року ви балували себе всім, чого душа забажає, без особливої шкоди для гаманця.
Анна Пєшкова