Оксфордський словник обрав найважливіше слово року
Оксфордський словник обрав найважливіше слово року

Оксфордський словник обрав найважливіше слово року

Словник англійської мовиCollins Dictionaryназвав слово 2020 року - найважливішим стало "локдаун" (lockdown).

Про це повідомляється на офіційному сайті.

Словник визначає слово "локдаун" як "введення строгих обмежень на поїздки, соціальну взаємодію та доступ до громадських просторів".

Зазначається, що від початку пандемії коронавірусу лексикографи зареєстрували різке зростання використання цього слова - 250 тисяч випадків. До слова, торік було лише чотири тисячі. 

Укладачі словника наголошують, що склади у слові "локдаун" важкі - саме це описує стан року, що минує. Стан локдауна вони порівнюють з національним застоєм, коли призупинено майже все, що стосується нормального суспільного життя. 

У топ-10 слів року також потрапили "відпустку без виплати зарплати" ( "furlough"), "співробітник, присутність якого необхідна на роботі" ( "key worker"), "самоізоляція", "соціальне дистанціювання" і "коронавірус ".

З не пов'язаних з пандемією слів в десятку увійшли "Megxit" (слово позначає вихід принца Гаррі та його дружини Меган з королівської сім'ї), "BLM" (назва антирасистського руху Black Lives Matter), "TikToker" (користувач платформи TikTok) і "mukbang" ( "мокпан", трансляція, в ході якої відеоблогер об'їдається, спілкуючись з аудиторією).

Нагадаємо, у 2019 році Collins визнав словом року "кліматичну страйк". Англійські філологи з Оксфорду кажуть, «надзвичайна кліматична ситуація» 2019 звучала у сотню разів більше, аніж будь-коли. 

Відео Крижаний протест: британка провела кліматичну акцію в Арктиці

На крижині в Арктиці  протестує юна екоактивістка з Британії. З плакатом "Молодь страйкує за клімат" 18-річна Міа-Роуз Крейг стоїть посеред Північного Льодовитого океану, куди припливла на кораблі "Грінпіс". Каже, крига, яка плаває довкола неї, найкраще демонструє крихкість клімату й важливість правильної екологічної політики. Кліматичні акції школярів та студентів відбуваються щоп'ятниці у всьому світі. Їх започаткувала шведська екоактивістка Грета Тунберг.  

Крижаний протест: британка провела кліматичну акцію в Арктиці
Автор:
Віра Хмельницька
Джерело матеріала
loader
loader