Чому люди з першою групою крові менш вразливі до COVID-19: пояснення науковців
Чому люди з першою групою крові менш вразливі до COVID-19: пояснення науковців

Чому люди з першою групою крові менш вразливі до COVID-19: пояснення науковців

Ще раніше вчені виявили, що люди з першою групою менш вразливі до COVID-19. Натомість люди з другою групою вразливіші до захворювання та найгірше переносять інфекцію.

Групи крові класифікуються за наявністю або відсутністю певних антигенів на поверхні еритроцитів, а також частково на лейкоцитах, тромбоцитах і інших клітинах тканин. Дослідження, опубліковане у журналі New England Journal of Medicine, підтверджує, що люди з деякими групами крові й справді вразливіші до коронавірусу.

Дослідження, в якому брали участь вчені з Італії, Іспанії, Данії, Німеччини та інших країн, порівнювало близько 2000 пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19 та ще кілька тисяч людей, які були здоровими, безсимптомними або з легкими симптомами коронавірусу.

Дослідники пов'язують варіанти шести генів з вірогідністю виникнення важких захворювань і прив'язують деякі групи крові до можливого підвищеного ризику.

Чому люди з першою групою крові менш вразливі до COVID-19: пояснення науковців - Фото 1
Деякі групи крові вразливіші до COVID-19 / Фото: Unsplash

Чому люди з першою групою крові можуть легше переносити COVID-19

Організм людей з першою групою крові краще розпізнає певні білки та ідентифікує їх, як чужі. До прикладу, під час спалаху тяжкого респіраторного синдрому (SARS-CoV-1) було відмічено, що люди з першою групою крові мають менше шансів отримати важкий перебіг захворювання.

Втім, цікаво, що ця ж група вразливіша до деяких інших інфекційних захворювань, включаючи холеру, інфекції сечовивідних шляхів та до бактерій хелікобактер пілорі, які можуть спричинити виразку та рак шлунка. 

Теги за темою
Коронавірус Здоров'я дослідження Лікування Анастасія Кушпіт
Джерело матеріала
loader
loader