На що здатні наші легені: 10 фактів, які вас здивують
На що здатні наші легені: 10 фактів, які вас здивують

На що здатні наші легені: 10 фактів, які вас здивують

Легені є одними з найважливіших органів, але що вам відомо про них? До прикладу, чи знали ви, що щохвилини людина вдихає близько трьох з половиною дволітрових пляшок повітря? Більше цікавих фактів читайте у матеріалі Здоров'я 24.

Коли людина дихає, то робить це автоматично й навіть не усвідомлює, які механізми долучені до цього процесу. 24 канал підготував цікаві факти, які ви могли не знати про роботу легенів.

10 цікавих фактів про легені, про які ви могли й не здогадуватись

  • 1) У легенях розміщено близько 600–700 мільйонів альвеол. Якщо їх витягнути та розгорнути, то вони охоплять площину розміром тенісного корту – від 40 до 120 м².
     
  • 2) В середньому кожні 60 секунд людина робить 16 вдихів. Це еквівалентно 13 пінтам, а саме близько трьох з половиною 2-літрових пляшок повітря. Але варто зазначити, що це може змінюватись залежно від діяльності, фізіологічного та психічного стану здоров'я людини.
     
  • 3) Можливо ви думали, що ваші легені однакові за розміром, але це не так. Зазвичай в людини ліва легеня менша за праву – це для того, щоб для серця також було достатньо міс ця. Різний розмір легень забезпечений просто – у правій легені є три секції, а в лівій – лише дві. 
     
  • 4) Оскільки легені складаються з альвеолярних мішечків – це єдині органи, які можуть плавати. Жоден інший орган у вашому організмі так не зможе. Насамперед через те, що легені завжди містять у собі літр повітря (навіть після того, як ви видихаєте).

На що здатні наші легені: 10 фактів, які вас здивують - Фото 1
10 цікавих фактів про роботу легенів / Фото: depositphotos

  • 5) Кисень грає не найголовнішу роль під час дихання. Повітря, яким ми дихаємо, містить 21% кисню, але наш організм використовує тільки 5% – інше видихається.
     
  • 6) 70% відходів виводиться з легенів лише завдяки простому диханню. Адже легені необхідні не лише для того, щоб споживати повітря, а й для того, аби виводити з організму вуглекислий газ. 
     
  • 7) Людина може прожити з однією легенею довге та повноцінне життя, якщо дотримуватиметься рекомендацій лікаря.
     
  • 8) Виявляється, що середньостатистична людина здійснює приблизно 20 000 вдихів за день.
     
  • 9) Досить цікаво, що діти та жінки дихають швидше. У них частота дихання вища, ніж у чоловіків.
     
  • 10) Можливо, в це важко повірити, але середньостатистична людина здійснює приблизно 20 000 вдихів за день.
Теги за темою
Здоров'я Медицина Анастасія Кушпіт
Джерело матеріала
loader