Чи можливо за звуком кашлю визначити хворобу людини
Чи можливо за звуком кашлю визначити хворобу людини

Чи можливо за звуком кашлю визначити хворобу людини

Дехто вважає, що за звуком кашлю можливо визначити, що людина хворіє та навіть діагностувати, яке саме захворювання вона переносить.

Невелика команда дослідників з Мічиганського університету встановила, що неможливо правильно визначити хворобу у людини лише за звуком кашлю Дослідження про це опубліковане у журналі Proceedings of the Royal Society B.

Іноді люди схильні судити про ступінь захворювання в тих людей, які кашляють. Гучний, тривалий та вологий кашель з мокротинням частіше сприймається як ознака хвороби, ніж простий "чистий" кашель. 

Як проводилось дослідження

Але такі судження є помилковими. Дослідники зібрали 200 добровольців, щоб перевірити, чи дійсно вони можуть відрізнити за кашлем хворих людей від здорових. 

Чи можна визначити хворобу за кашлем
Визначити хворобу за звуком кашлю неможливо / Фото: Pixabay

Під час дослідження учасники дослідження дивилось відео на YouTube з людьми, що кашляють. Щоразу після відтворення одного кліпу кожного добровольця запитували, чи є цей кашель симптомом справжньої недуги, чи це просто лоскоти в горлі.

Дослідники виявили, що добровольці ставили правильний діагноз лише приблизно в половині випадків, що є не більше, ніж випадковістю. 

Вміння розпізнавати симптоми допомагає уникати хворих, що автоматично знижує ризик поширення інфекції. Втім, у випадку з кашлем необхідно бути обережнішими, адже судити когось і помилитися – дуже легко. 

Теги за темою
Здоров'я дослідження Лікування Анастасія Кушпіт
Джерело матеріала
loader