Науковці вперше з нуля виростили повноцінну людську шкіру з волоссям: фото
Науковці вперше з нуля виростили повноцінну людську шкіру з волоссям: фото

Науковці вперше з нуля виростили повноцінну людську шкіру з волоссям: фото

Американські вчені виростили шматочок людської шкіри in vitro з ембріональних клітин. Ба більше, в органоїді сформувалися не лише основні шари шкіри (дерма і епідерміс), але й волосяні цибулини, з яких після пересадки виросло волосся.

Дослідники з Дитячого медичного центру Бостона, Медичної школи Гарварда й Університету Індіани виростили в чашці Петрі не лише епітелій, а повноцінну багатошарову шкіру з залозами, нервовими закінченнями й волосяними фолікулами. Після пересадки вирощеного клаптика шкіри миші, з нього виросло волосся. Робота опублікована у журналі Nature.

Шкіру вирощували 104 дні

Ембріональні клітини два тижні формували в інкубаторі, а ще через два тижні в клітинній масі з'явилися меланоцити й попередники чутливих нейронів. На 56 день в органоїді з'явилися зачатки фолікулів, а на 140 день він нарешті перетворився на невеликий шматочок майже повноцінної шкіри.

Схема розвитку шкірного органоїда / Зображення: Nature

Після того, як клаптик шкіри пересадили імунодефіцитній миші, – він прижився. Під час дослідження трансприптома шкіри з пробірки науковці виявили, що вона майже така сама, як шкіра обличчя людського плоду в другому триместрі вагітності. Враховуючи те, що вона має нервові закінчення, шкіра повинна реагувати й на дотики. 


На пересадженому клаптику шкіри виросло волосся / Фото: Nature

Вирощена в лабораторії шкіра може бути корисною для науковців, які займаються її дослідженнями, а також для пацієнтів, які страждають від опіків, облисіння та інших серйозніших захворювань. Втім, через повільний розвиток вона не підходить для екстреного втручання. 

Теги за темою
Здоров'я Медицина Лікування Анастасія Кушпіт
Джерело матеріала
loader