Викиди парникових газів знищать частину екосистем світового океану вже через 10 років
Викиди парникових газів знищать частину екосистем світового океану вже через 10 років

Викиди парникових газів знищать частину екосистем світового океану вже через 10 років

Викликані викидами парникових газів температурні зміни можуть знищити екосистеми у тропічних океанах ще до 2030 року.

Про це йдеться у опублікованому журналом Nature дослідженні, автори якого проаналізували, як підвищення температури позначиться на 30 тисячах видів птахів, ссавців, рептилій і риб, передає Хайтек+.

Ніколи за всю історію людства Земля не нагрівалася так швидко і так нерівномірно, як в останні роки.

Якщо поточний рівень емісій вуглецю збережеться, середня температура планети підвищиться на чотири градуси Цельсія до 2100 року.

Дослідники з Британії, Сполучених Штатів та Південної Африки вивчили кліматичні дані протягом 150 років і порівняли їх з поширенням понад 30000 видів птахів, ссавців, рептилій та риб.

Потім вони розділили земну кулю на сегменти по 100 кв.

км і змоделювали температурні зміни і ефекти, які впливатимуть на фауну кожного з регіонів.

За словами дослідників, якщо рівень викидів СО2 залишиться колишнім, до 73% видів відчують вплив безпрецедентного потепління з потенційно катастрофічними наслідками для популяції.

Популяція тварин почне стрімко зменшуватися, як тільки вид досягне температурного горизонту - рівня, до якого еволюція їх не пристосувала.

І це буде не рівномірне і поступове скорочення, а серія різких скорочень, які відбуватимуться у різних регіонах у різний час.

Дослідники прогнозують, що у тропічних океанах такі серйозні температурні зміни почнуться ще до 2030.

Феномени на зразок знебарвлення великого Бар'єрного рифу вказує на те, що процес вже почався і пошириться на більш високі широти до 2050 року.

Збільшення ділянок екстремально теплої води, на кшталт "пузиря", що сформувався у 2013 на заході Тихого океану, завдає серйозної шкоди морським екосистемам.

Якщо людство не зупинить глобальне потепління, подібні спустошливі явища стануть більш частими, масштабними і інтенсивними, попереджають дослідники.

Джерело матеріала
loader
loader