Коронавірус SARS-CoV-2 передається через каналізацію
Коронавірус SARS-CoV-2 передається через каналізацію

Коронавірус SARS-CoV-2 передається через каналізацію

Американські вчені вирішили вивчити потенційні шляхи поширення коронавірусної інфекції, що провокує хворобу COVID-19, і запустили дослідницьку програму Biobot, яка повинна допомогти у визначенні небезпек, пов'язаних зі стічними водами.

Вчені з’ясували, що коронавірус, здатний передаватися через каналізацію, і цей факт викликає серйозне занепокоєння у авторів програми.

Про це повідомляє «Урядовий кур’єр», з посиланням на статтю, опубліковану у виданні Journal of the American Medical Association.

Епідеміологи, біологи, інженери і комунальники з США шукатимуть вірус SARS-CoV-2, що провокує хворобу COVID-19, в людських фекаліях, що має на увазі дослідження каналізаційних мереж.

Раніше вчені підтвердили, що коронавірус може поширюватися через каналізацію, тому тепер необхідно з'ясувати, наскільки серйозною може бути ця загроза.

«Ми збираємо дані про стічні води, щоб зрозуміти, як каналізація допомагає вірусу розповсюджуватися.

Підсумком проєкту Biobot повинна стати динамічна карта, за допомогою якої ми зможемо отримувати більш повну інформацію про епідемію», - розповідають автори ініціативи.

Дослідники відзначають, що у них поки немає доказів серйозності нової загрози.

Тобто, збудник коронавирусной інфекції дійсно може поширюватися в каналізаційних мережах, але навряд чи такий спосіб поширення вірусу є настільки небезпечним, якщо порівнювати його зі звичайною повітряно-крапельною або контактною передачею.

Але час покаже, бо вчені не виключають і цієї загрози.

Як уже повідомляв "Урядовий кур'єр", вірус SARS-CoV-2, що провокує коронавірусну інфекцію COVID-19, може виживати в морозильній камері протягом двох років.

Таку заяву, за даними видання Al Arabiya, зробив вчений Мохамад Мооті, керівник відділу інфекційних захворювань клініки Клівленда в Абу-Дабі (Об'єднані Арабські Емірати).

Джерело матеріала
loader
loader