Великодня випічка: перевірений класичний рецепт дріжджової паски
Великодня випічка: перевірений класичний рецепт дріжджової паски

Великодня випічка: перевірений класичний рецепт дріжджової паски

Ризикувати, обираючи неперевірені рецепти для випікання паски — дуже легковажно. Ми підготували для вас простий рецепт великодньої паски, яка вдається завжди.

рецепт паски

Готуємо паску за класичним рецептом

Інгредієнти для паски:

250 г сухофруктів (родзинки, курага, сушена журавлина, цукати в будь-якій пропорції)

250 г вершкового масла

250 сметани (середньої жирності)

500 г цукру

0,25 л молока

10 жовтків

75 г свіжих дріжджів

1,5 кг борошна

ваніль, мускатний горіх, кардамон, кориця, цедра лимона

2 ст. л. міцного ароматного алкоголю

Готуємо паску: покроковий рецепт

  • Заздалегідь підготуйте сухофрукти, заливши їх на ніч невеликою кількістю рому або іншого ароматного алкоголю. Просійте борошно у велику миску. Невелику частину борошна відкладіть окремо, можливо, воно вам не знадобиться. Відокремте білки від жовтків. Білок буде потрібен лише один, для прикрашання паски.
  • До жовтків додати дрібку солі та відставити на деякий час. Сіль допоможе зробити жовтий колір більш насиченим. Дістаньте з холодильника масло. Воно має бути дуже м`яким. Можна навіть підтопити його в мікрохвильовці.

рецепт паски класичний

Для опари

  • Розвести дріжджі в теплому (не гарячому!) молоці, додати столову ложку цукру та борошна, накрити харчовою плівкою або рушником і поставити в тепле місце (можна попередньо прогріти духовку на мінімальній температурі та поставити в неї). Дріжджі мають добре спінитися і забурлити. Якщо з ними нічого не сталося протягом пів години, значить дріжджі неактивні, їх потрібно замінити, повторивши все заново.
  • Жовтки збити до білого з цукром. Додати сметану, цедру лимона, інші прянощі (корицю, кардамон, мускатний горіх, ваніль). Акуратно влити сюди опару. Перемішати. А тепер всипати 2/3 борошна і замісити руками тісто. У самому кінці додати дуже м`яке масло. Якщо потрібно, досипати все борошно. Тісто не має бути надто щільним, а залишатися м`яким і еластичним. Присипати миску борошном, покласти в неї тісто і поставити його в теплому місці підходити. Обов`язково накрити плівкою або вологим рушником.
  • Приблизно через годину-півтори перевірити тісто. Воно має вже добре піднятися. Посипте робочу поверхню борошном, дістаньте тісто і добре його вимісіть. Воно має вийти гладким і блискучим, не прилипати до рук. Додайте сухофрукти та рівномірно розподіліть їх по тісту. Знову присипте миску борошном і відправте в тепле місце підходити.
  • Ще хвилин через 40-1 годину тісто має добре піднятися.
  • Тепер можна розкладати тісто по формочках. Дуже зручно використовувати паперові одноразові, вони не потребують додаткової обробки. Відщипуйте руками шматочок тіста і загинайте його краї всередину до центру, щоб сформувати рівні кульки зі швом внизу. Тісто має займати максимум 1/3 висоти форми.
  • Перед випічкою дайте пасочкам «настоятися» востаннє. Для цього їх знову ж таки потрібно залишити в теплому вологому місці. Можна поставити на плиту (не гарячу!), а поруч із ними каструлю зі щойно закипілою водою, вона віддаватиме пару. Не забудьте накрити форми рушником. І не повинно бути ніяких протягів. Дріжджове тісто їх не любить.
  • Приблизно за 20-30 хвилин кульки тіста всередині форм мають добре підійти, щонайменше у 2 рази. Змащуємо їхню поверхню жовтком або просто добре розмішаним яйцем, це дасть нам красиву рум`яну скоринку.
  • Потім відкриваємо розігріту до 170-180 градусів духовку (режим конвекції), добре збризкуємо її водою з пульверизатора і відправляємо пасочки випікатися. Через 15 хвилин зменшуємо температуру до 160-150 градусів і випікаємо ще 30 хвилин. Перші півгодини не відкривайте духовку, а потім стежте за пасками, можливо, вони будуть готові трохи раніше. Усе залежить від їхнього розміру. Що більша паска, то довше і за меншої температури її потрібно пекти. Якщо ви бачите, що паска швидко і сильно зарум`янилася, можна накрити її зверху вирізаним із пергаменту або фольги кружечком.
  • Перевіряйте готовність довгою дерев`яною шпажкою. Вона має виходити з тіста сухою.
  • Готові паски залишити на 10-15 хвилин віддихатися після випічки. І вийняти з форм, якщо ви використовуєте багаторазові. Для паперових нічого робити не потрібно. Прикрасити паски (після їх повного охолодження) можна білою глазур`ю. Для цього в білок додайте 150-200 г цукрової пудри і виделкою ретельно перемішайте. Полийте зверху пасочки і прикрасьте кольоровою посипкою або цукатами.

Джерело матеріала
loader