/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F201%2Fdb3529daabd0ed652b8b5515f5065e14.jpg)
Великодня випічка: перевірений класичний рецепт дріжджової паски
Ризикувати, обираючи неперевірені рецепти для випікання паски — дуже легковажно. Ми підготували для вас простий рецепт великодньої паски, яка вдається завжди.
Готуємо паску за класичним рецептом
Інгредієнти для паски:
250 г сухофруктів (родзинки, курага, сушена журавлина, цукати в будь-якій пропорції)
250 г вершкового масла
250 сметани (середньої жирності)
500 г цукру
0,25 л молока
10 жовтків
75 г свіжих дріжджів
1,5 кг борошна
ваніль, мускатний горіх, кардамон, кориця, цедра лимона
2 ст. л. міцного ароматного алкоголю
Готуємо паску: покроковий рецепт
- Заздалегідь підготуйте сухофрукти, заливши їх на ніч невеликою кількістю рому або іншого ароматного алкоголю. Просійте борошно у велику миску. Невелику частину борошна відкладіть окремо, можливо, воно вам не знадобиться. Відокремте білки від жовтків. Білок буде потрібен лише один, для прикрашання паски.
- До жовтків додати дрібку солі та відставити на деякий час. Сіль допоможе зробити жовтий колір більш насиченим. Дістаньте з холодильника масло. Воно має бути дуже м`яким. Можна навіть підтопити його в мікрохвильовці.
Для опари
- Розвести дріжджі в теплому (не гарячому!) молоці, додати столову ложку цукру та борошна, накрити харчовою плівкою або рушником і поставити в тепле місце (можна попередньо прогріти духовку на мінімальній температурі та поставити в неї). Дріжджі мають добре спінитися і забурлити. Якщо з ними нічого не сталося протягом пів години, значить дріжджі неактивні, їх потрібно замінити, повторивши все заново.
- Жовтки збити до білого з цукром. Додати сметану, цедру лимона, інші прянощі (корицю, кардамон, мускатний горіх, ваніль). Акуратно влити сюди опару. Перемішати. А тепер всипати 2/3 борошна і замісити руками тісто. У самому кінці додати дуже м`яке масло. Якщо потрібно, досипати все борошно. Тісто не має бути надто щільним, а залишатися м`яким і еластичним. Присипати миску борошном, покласти в неї тісто і поставити його в теплому місці підходити. Обов`язково накрити плівкою або вологим рушником.
- Приблизно через годину-півтори перевірити тісто. Воно має вже добре піднятися. Посипте робочу поверхню борошном, дістаньте тісто і добре його вимісіть. Воно має вийти гладким і блискучим, не прилипати до рук. Додайте сухофрукти та рівномірно розподіліть їх по тісту. Знову присипте миску борошном і відправте в тепле місце підходити.
- Ще хвилин через 40-1 годину тісто має добре піднятися.
- Тепер можна розкладати тісто по формочках. Дуже зручно використовувати паперові одноразові, вони не потребують додаткової обробки. Відщипуйте руками шматочок тіста і загинайте його краї всередину до центру, щоб сформувати рівні кульки зі швом внизу. Тісто має займати максимум 1/3 висоти форми.
- Перед випічкою дайте пасочкам «настоятися» востаннє. Для цього їх знову ж таки потрібно залишити в теплому вологому місці. Можна поставити на плиту (не гарячу!), а поруч із ними каструлю зі щойно закипілою водою, вона віддаватиме пару. Не забудьте накрити форми рушником. І не повинно бути ніяких протягів. Дріжджове тісто їх не любить.
- Приблизно за 20-30 хвилин кульки тіста всередині форм мають добре підійти, щонайменше у 2 рази. Змащуємо їхню поверхню жовтком або просто добре розмішаним яйцем, це дасть нам красиву рум`яну скоринку.
- Потім відкриваємо розігріту до 170-180 градусів духовку (режим конвекції), добре збризкуємо її водою з пульверизатора і відправляємо пасочки випікатися. Через 15 хвилин зменшуємо температуру до 160-150 градусів і випікаємо ще 30 хвилин. Перші півгодини не відкривайте духовку, а потім стежте за пасками, можливо, вони будуть готові трохи раніше. Усе залежить від їхнього розміру. Що більша паска, то довше і за меншої температури її потрібно пекти. Якщо ви бачите, що паска швидко і сильно зарум`янилася, можна накрити її зверху вирізаним із пергаменту або фольги кружечком.
- Перевіряйте готовність довгою дерев`яною шпажкою. Вона має виходити з тіста сухою.
- Готові паски залишити на 10-15 хвилин віддихатися після випічки. І вийняти з форм, якщо ви використовуєте багаторазові. Для паперових нічого робити не потрібно. Прикрасити паски (після їх повного охолодження) можна білою глазур`ю. Для цього в білок додайте 150-200 г цукрової пудри і виделкою ретельно перемішайте. Полийте зверху пасочки і прикрасьте кольоровою посипкою або цукатами.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F216%2F4e9853a4b7acc73854f9f9a00bd9f133.jpg)
Надувная Ким Кардашьян появилась в центре Нью-Йорка на Таймс-сквер
Gloss
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F216%2F33aa75aca90f413cb6483c43091783c5.jpg)
Россияне украли песню Златы Огневич и используют ее на пропагандистских мероприятиях
Gloss
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F216%2Febaa0407c24115336e77290c08d9ac62.jpg)
Потап дал 3-часовое интервью Дудю: репер утверждает, что помог Украине на 100 миллионов гривен
Gloss
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F216%2Fd5e5642cc3837e96da06c827e4794153.jpg)
20-летняя модель завоевала титул «Мисс Украина 2024»: она представит страну на конкурсе «Мисс Мира»
Gloss
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F216%2F974bed35d0f51e7a0d42d47e595acc30.jpg)
В сети рассекретили имя мужчины, который должен был стать героем шоу «Холостяк-13» вместо Терена
Gloss
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F216%2Fef603065e9d5373e55130d3879c6ff03.jpg)
Украинский Щедрик стал частью новогодней рекламы Chanel
Gloss
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F216%2Fcdb35ba10984ff5bc5dbd2dfbfc970b1.jpg)
Украинка стала режиссером нового клипа Леди Гаги
Gloss