«Сьогодні у нас у меню шакшука — арабський варіант яєчні. На авторство цього рецепта претендують араби, мароканці, ізраїльтяни та єменці. І, зрозуміло, всі вони не втомлюються доводити, що саме їхній рецепт — найправильніший. Я поділюся з вами своїм рецептом шакшуки. За бажання ви можете додати до шакшуку баклажани, гриби, шинку, сир та інші інгредієнти», — радить Євген Клопотенко.
Як приготувати шакшуку
Інгредієнти:
3 яйця
2 томати (великих)
1 зубчик часнику
1/4 шт. цибулини
1/2 шт. болгарського перцю
1/2 шт. цукіні (невеликого)
300 г консервованих томатів пелаті
4 гілочки петрушки
1 щіпка зіри
2 ст. л. оливкової олії
15 г вершків (або рідкого йогурту)
до смаку сіль та перець
Шакшука, або яєчня арабською: покроковий рецепт
Помийте і обсушіть 2 томати. Наріжте томати великими кубиками і покладіть у миску.
Очистіть зубчик часнику, роздавіть ножем і поріжте дрібно. Додайте подрібнений часник до томатів. Туди ж додайте дрібно нарізану цибулю (приблизно чверть середньої цибулини).
Половину червоного болгарського перцю спершу наріжте смужками, а потім великими кубиками.
Половину невеликого цукіні наріжте пластинками, а потім нарізайте на кубики такого ж розміру, як перець і томати.
Додайте в миску з овочами 300 г томатів пелаті, вони додадуть страві чудового аромату і додадуть насиченості. Посоліть та додайте 1 ст. л. оливкової олії.
Розігрійте в сковороді 1 столову ложку оливкової олії і обсмажте суміш на овочі на середньому вогні приблизно 5-7 хвилин до м`якості. Додайте 1 щіпку зіри.
Обережно розбийте в сковорідку 3 яйця. Я рекомендую зробити невеликі заглиблення у овочевій суміші для кожного яйця за допомогою ложки. Посоліть до смаку і готуйте приблизно 2-3 хвилини на невеликому вогні.
Додайте до сковорідки 15 г натурального йогурту або густих вершків. У принципі, цього можна і не робити. Але мені із молочною ноткою подобається більше. З йогуртом — якщо хочете додати трохи кислого смаку та вершки, якщо хочете підсолодити.
Гасіть блюдо на невеликому вогні приблизно 7-10 хвилин або поставте в заздалегідь розігріту до 220 градусів духовку на 3-5 хвилин, залежно від того, який ступінь готовності яєць ви віддаєте перевагу.
Відокремте листя від 4-х гілочок петрушки і посипте шакшуку перед подачею на стіл.