Хоч травень ніяк не може зігріти теплим подихом, але чим не привід компенсувати цей факт яскравим компонентом на тарілці у вигляді ягід?.
Більшість вуглеводів походять з простих цукрів — глюкози, сахарози, фруктози.
Глікемічний індекс — 40, що вважається відносно низьким.
Джерело високої концентрації вітаміну С, марганцю, фолату (вітамін В9), калію.
В меншій мірі забезпечує організм залізом, міддю, магнієм, фосфором, вітамінами В6, К, Е.
Крім того, містить потужні антиоксиданти, такі як пеларгонідин (сполука-антоціан надає яскраво-червоного забарвлення ягоді, кількість пропорційна ступеню дозрівання плодів), елагагінова кислота (поліфенол, який сприяє боротьбі з бактеріальним запаленням), елаготаніни (наприклад, сангвіїн), проціанідини.
Багата вітаміном С (54% від добової норми), марганцем (41%), магнієм (7%), міддю (6%), залізом (5%), калієм (5%), фосфором (4%), вітамінами К (12%), Е (5%).
Також в ягоді міститься невелика кількість вітаміну А, В1, В2, В6, кальцію та цинку.
Включає такі антиоксиданти, як: кверцетин, елагова кислота.
Екстракт малини має протизапальні властивості, блокуючи ЦОГ-2.
Глікемічний індекс — 53.
Вітамін К1 (філохінон) у складі бере участь у згортанні крові та сприяє міцності кісток.
Крім того, ця ягода — чудовий донор вітаміну С (24), К(36%), та марганцю(25%), в меншій кількості вітаміну Е, В6, міді.
Вважається одним із найсильнішим поставником антиоксидантів серед овочі та фруктів.
Серед можна знайти антоціани (мальвідин та дельфінідин надіють насичений колір), кверцетин, міріцетин.
Глікемічний індекс — 25.
Серед мікронутрієнтів лідерами є вітамін С (30,2 мг), К (29 мкг) та марганець (0,9 мг).
Екстракт ожини довів доказову ефективність щодо бактеріального запалення порожнини рота.
Тому, якщо ви занепокоєні станом слизової рота, варто включити цей продукт до раціону.
Додайте до рутини барв у вигляді вищевказаного суперфуду, скажіть «ні» вільним радикалам та подаруйте друге дихання своєму тілу такою антиоксидантною бомбою.