Неочікувано: гарячі смузі по-іншому впливають на організм
Неочікувано: гарячі смузі по-іншому впливають на організм

Неочікувано: гарячі смузі по-іншому впливають на організм

Деталі дослідження

У роботі, яку опублікували в ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry, науковці описали результати тестування трьох варіантів смузі. Деталі дослідження повідомляє24 Канал.

Смузі робили на основі яблук сорту "Гренні Сміт", селери, цикорію, м'яти й лимона:

  1. без обробки,
  2. після обробки високим тиском (600 МПа, 6 хвилин),
  3. після короткої пастеризації (82 градуси впродовж 2,6 секунди).

Результати показали, що у пастеризованому смузі поліфеноли засвоювались майже на 44%, тоді як у необробленому – лише на 17%.

Що відбувається в кишківнику

Вчені змоделювали у лабораторних умовах процес травлення за участі людської кишкової мікробіоти. Виявилось, що після пастеризації бактерії краще розщеплюють поліфеноли, перетворюючи їх на активні метаболіти – зокрема фенілпропанові та фенілоцтові кислоти. Ці сполуки можуть допомагати у профілактиці запальних процесів, діабету, серцево-судинних захворювань, нейродегенеративних розладів, навіть окремих форм раку.

Чому це важливі дані

Дослідники наголосили, що термічна обробка деяких овочів посилює біодоступність поліфенолів. І хоч експериментів щодо смузі чи інших технологій досі мало, це відкриває нові перспективи для розробки функціональних напоїв, які б позитивно впливали на здоров'я.

Теги по теме
Профилактика заболеваний
Источник материала
loader
loader