Знайшли продукти, які виводить небезпечні вічні хімікати з організму
Знайшли продукти, які виводить небезпечні вічні хімікати з організму

Знайшли продукти, які виводить небезпечні вічні хімікати з організму

Так звані "вічні хімікати" накопичуються в органах протягом десятиліть, однак представлене дослідження відкриває простий метод зменшення їхньої концентрації, пише 24 Канал з посилання на Daily Mail.

Вплив вічних хімікатів

Перфторалкільні та поліфторалкільні сполуки, відомі як PFAS, отримали назву "вічних хімікатів" через їхню стійкість до розкладання в природному середовищі. Вони накопичуються в організмі через контакт з пластиком, антипригарними покриттями, пакувальними матеріалами. Їхня присутність збільшує ймовірність виникнення онкологічних захворювань, хвороб печінки та ендокринних порушень.

Раніше переважала думка про неможливість виведення PFAS, підкреслювалася їхня здатність затримуватись в тканинах організму протягом багатьох років.

Харчові волокна виводять вічні хімікати

У рамках нещодавнього експерименту, що проводився на 72 чоловіках із зафіксованим рівнем "вічних хімікатів" у крові, 42 випробувані отримували бета-глюканову клітковину, добуту з вівса та грибів, безпосередньо перед прийманням їжі, тоді як 30 учасників дослідження приймали плацебо.

Після завершення чотирьох тижнів спостереження у групі, що споживала клітковину, відзначено зниження рівня двох найнебезпечніших типів PFAS на 8%. Встановлено, що клітковина взаємодіє з жовчними кислотами, до яких приєднуються PFAS. В результаті токсичні речовини замість потрапляння в кров виводяться природним чином.

Бета-глюкани містяться у:

  • Вівсі (вівсянка, пластівці);
  • Грибах (особливо шиїтаке);
  • Насіння (льон, чіа).
Теги по теме
Профилактика заболеваний
Источник материала
loader
loader