/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F3027f95f298845d8c7b44ea003296ade.jpg)
Знайшли продукти, які виводить небезпечні вічні хімікати з організму
Так звані "вічні хімікати" накопичуються в органах протягом десятиліть, однак представлене дослідження відкриває простий метод зменшення їхньої концентрації, пише 24 Канал з посилання на Daily Mail.
Вплив вічних хімікатів
Перфторалкільні та поліфторалкільні сполуки, відомі як PFAS, отримали назву "вічних хімікатів" через їхню стійкість до розкладання в природному середовищі. Вони накопичуються в організмі через контакт з пластиком, антипригарними покриттями, пакувальними матеріалами. Їхня присутність збільшує ймовірність виникнення онкологічних захворювань, хвороб печінки та ендокринних порушень.
Раніше переважала думка про неможливість виведення PFAS, підкреслювалася їхня здатність затримуватись в тканинах організму протягом багатьох років.
Харчові волокна виводять вічні хімікати
У рамках нещодавнього експерименту, що проводився на 72 чоловіках із зафіксованим рівнем "вічних хімікатів" у крові, 42 випробувані отримували бета-глюканову клітковину, добуту з вівса та грибів, безпосередньо перед прийманням їжі, тоді як 30 учасників дослідження приймали плацебо.
Після завершення чотирьох тижнів спостереження у групі, що споживала клітковину, відзначено зниження рівня двох найнебезпечніших типів PFAS на 8%. Встановлено, що клітковина взаємодіє з жовчними кислотами, до яких приєднуються PFAS. В результаті токсичні речовини замість потрапляння в кров виводяться природним чином.
Бета-глюкани містяться у:
- Вівсі (вівсянка, пластівці);
- Грибах (особливо шиїтаке);
- Насіння (льон, чіа).

