Чим замінити сіль, щоб знизити ризик інфаркту
Чим замінити сіль, щоб знизити ризик інфаркту

Чим замінити сіль, щоб знизити ризик інфаркту

Китайські вчені провели масштабне дослідження, результати якого опублікували в JAMA Cardiology. Метою було з’ясувати, чи може заміна звичайної солі на менш солону альтернативу вплинути на ризик повторного інсульту, інформує 24 Канал.

Довідково. Американська кардіологічна асоціація рекомендує не більше 2300 міліграми натрію на день, проте більшість людей споживають приблизно 3500 міліграмів, що значно перевищує норму.

Як проводили дослідження

В експерименті взяли участь 15 249 людей, які вже перенесли інсульт. Випробовуваних розділили на дві групи:

  • 1-шагрупа використовувала звичайну сіль (100% хлорид натрію).
  • 2-га група вживала сіль-замінник (75% хлорид натрію + 25% хлорид калію).

Дослідження тривало понад 5 років, а рівень тиску та кількість натрію в організмі аналізували двічі на рік.

Які результати отримали вчені:

  • Учасники, які використовували замінник солі, мали на 14% менший ризик повторного інсульту.
  • Для геморагічних інсультів цей показник досяг 30%.
  • Смертність від інсультів знизилася на 21%, а загальна смертність – на 12%.
  • У групі, що використовувала менш солону сіль, спостерігалося зниження артеріального тиску на 2,05 мм рт. ст.

Важливо! Хоча така зміна здається незначною, навіть зниження тиску на 1 мм рт. ст. зменшує ризик інсульту на 5%.

Профілактика інфаркту

Окрім споживання менш солоної їжі, важливими факторами профілактики інсульту є: відмова від куріння; фізична активність (мінімум 150 хвилин на тиждень).

Варто також обмежити вживання алкоголю та збалансовано харчуватися – більше додавати в раціон овочів, менше перероблених продуктів. Ну і звісно, намагатись контролювати рівень стресу.

Теги по теме
Профилактика заболеваний Здоровая жизнь
Источник материала
loader
loader