Міф 1: Гостра їжа може обпекти рот
Насправді це не так. Попри поширені твердження, що гостра їжа пошкоджує слизові оболонки, це не відповідає дійсності. Коли ми їмо гостру їжу, ми дійсно відчуваємо пекучий біль, схожу на опіки, але реальних пошкоджень не відбувається, повідомляє 24 Канал з посиланням на Mashed.
Уся справа в терморецепторах, розташованих на поверхні нашого тіла. Вони реагують на високу температуру, передаючи сигнали в мозок. Наприклад, терморецептори TRPV1 активуються при певних температурах і при впливі капсаїцину, що міститься в перці.
Ці рецептори є і в ротовій порожнині, що пояснює, чому ми відчуваємо пекло в роті, але при дотиках до перцю – ні. Інші гострі приправи, такі як хрін і васабі, містять синигрин, який діє на інші терморецептори – TRPA1. Завдяки цьому печіння від цих спецій менш інтенсивне і швидко минає.
Таким чином, гостра їжа викликає в мозку реакцію, схожу на реальний опік – збільшується кровообіг, виділяються ендорфіни, а тіло починає пітніти, намагаючись охолодитися.
Міф 2: Гостра їжа може викликати виразку шлунка
Існує думка, що гостра їжа шкідлива через можливий біль у животі або печію після її споживання, створюючи ілюзію, що вона роз'їдає стінки шлунка і може спровокувати виразку. І лікарі справді рекомендують обмежувати споживання гострої їжі при проблемах зі шлунком.
Однак наукові дослідження показують, що гостра їжа не пошкоджує внутрішні стінки шлунка. В одному з експериментів вчені використали 30 грамів перцю халапеньйо і не виявили жодних пошкоджень слизової оболонки шлунка.
Хоча у деяких людей гострі страви можуть викликати дискомфорт, виразки шлунка в основному виникають через інфекцію, викликану бактерією Helicobacter pylori. Капсаїцин, навпаки, може знижувати виробництво кислоти в шлунку. Тому ви можете сміливо їсти гострі страви, якщо вони не викликають у вас негативних реакцій.
Міф 3: Гостра їжа погіршує стан шкіри
Деякі люди вважають, що гостра їжа сприяє розширенню судин і підвищує активність сальних залоз, що може викликати появу прищів. Однак головними факторами виникнення акне є гормональні зміни, недостатній догляд за шкірою і стрес.
Наукових доказів того, що гостра їжа погіршує стан шкіри, немає. Навпаки, деякі дослідження показують, що капсаїцин може полегшувати свербіж у хворих на псоріаз, хоча використання таких кремів варто обговорювати з лікарем.
Міф 4: Гостра їжа провокує геморой
Є думка, що гостра їжа викликає приплив крові до анальних вен, що може сприяти розвитку геморою. Однак наукові дослідження не підтверджують цей зв'язок. Люди з гемороєм зазвичай не відчувають дискомфорту від капсаїцину, хоча при наявності анальних тріщин симптоми можуть загострюватись.
Якщо ви перебрали з гострою їжею, рекомендується вживати молочні продукти, такі як йогурт або сметану, для пом’якшення печіння. А тим, хто не переносить лактозу, допоможе рослинна олія.