Лікарі розповідають, як уникнути пташиного грипу
Лікарі розповідають, як уникнути пташиного грипу

Лікарі розповідають, як уникнути пташиного грипу

Переважна більшість випадків захворювання людей на пташиний грип H5N1 у США сталася в результаті прямого контакту з тваринами, тому кілька простих запобіжних заходів можуть знизити ризик для більшості людей. Пташиний грип H5N1 поширюється через свійську птицю та велику рогату худобу в Сполучених Штатах, і деякі випадки були зареєстровані серед людей.

Задокументовано не було передачі вірусу від людини до людини, і переважна більшість інфекцій походить від контакту з сільськогосподарськими тваринами. Через це Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) вважають ризик для населення дуже низьким. Однак нещодавнє дослідження CDC показало, що респіраторний вірус розвивається, щоб краще заражати ссавців.

CDC та інші агенції охорони здоров’я стежать за вірусом, тому що, якщо він почне поширюватися між людьми, існує потенціал епідемії чи пандемії серед людей. На щастя, є кроки, які люди можуть вжити, щоб мінімізувати ризик зараження H5N1. Ось що знають органи охорони здоров’я про запобігання зараженню пташиним грипом.

Як люди підхоплюють H5N1?

Люди майже виключно підхоплюють H5N1 через прямий контакт із хворими тваринами. За даними CDC, вірус може поширюватись у вигляді крихітних частинок, які називаються аерозолями, по повітрю, а також через трохи більші «дихальні краплі» та, можливо, на шматочках пилу. Ці частинки виділяються, коли тварини дихають, виділяють відходи або — для корів — під час доїння.

Вірусні частинки можуть викликати інфекцію, коли вони потрапляють в очі, ніс або рот людини, коли людина дихає або торкається свого обличчя після забруднення рук.

Цього року було зареєстровано декілька випадків — два в США та один у Канаді — коли хтось заразився H5N1 без відомого контакту з худобою чи дикими птахами. Співробітники охорони здоров’я не впевнені, як вірус передавався в цих випадках. Пташиний грип також може передаватися через послід диких птахів, тому цілком можливо, що ці люди зустріли вірус просто неба, не наблизившись до хворої тварини.

Чи інфікував H5N1 людей раніше?

Підтип пташиного грипу H5N1 був вперше виявлений у диких водоплавних птахів на півдні Китаю в 1996 році, і він спричинив окремі спалахи серед свійської птиці в регіоні в 1997 році, згідно з CDC. З того часу у світі було зареєстровано більше 900 спорадичних випадків захворювання людей. Половина інфікованих померла, що викликає побоювання щодо серйозності захворювання.

Читайте також -  Хвороба Альцгеймера насправді може не бути хворобою мозку

У 2005 році хвороба поширилася в Африці, на Близькому Сході та в Європі, хоча все ще переважно вражала тварин. У 2021 році з’явився новий генетичний підтип вірусу, який швидко поширився на американський континент. Там він спровокував смертельні спалахи серед промислової птиці, а нещодавно він інфікував кіз, молочних корів і іноді людей.

За даними CDC, станом на 26 листопада у 2024 році в США було зареєстровано 55 підтверджених випадків пташиного грипу серед людей. Відомо, що всі ці випадки, крім двох, стосувалися прямого контакту з великою рогатою худобою або птицею. У Каліфорнії, штаті з найбільшою кількістю зареєстрованих випадків, 28 із 29 інфікованих людей підхопили грип, працюючи з великою рогатою худобою.

Два решти випадків у США не мали відомого тваринного походження: один у дитини в Каліфорнії та один у дорослого в Міссурі. Нещодавно захворів підліток у Британській Колумбії, який не мав контакту з тваринами. За даними CDC, у жодному з цих випадків хвороба не поширилася на інших людей. Офіційні особи підозрюють, що тварини також були джерелом зараження цих людей, хоча вони не змогли визначити точний шлях зараження.

Хто в групі ризику заразитися пташиним грипом?

Сільськогосподарські працівники та інші люди, чия робота приводить їх до тісного контакту з птицею та великою рогатою худобою, стикаються з найвищим ризиком пташиного грипу. Недавнє дослідження показало, що вірус може залишатися інфекційним у сирому молоці та на доїльному обладнанні більше ніж годину, тобто молоко може бути джерелом зараження для працівників молочних заводів. Працівники також можуть захворіти під час прибирання посліду з пташників.

Є занепокоєння, що споживання сирого молока може підвищити ризик передачі людям за межами сільськогосподарської галузі. Крім того, оскільки дикі тварини можуть переносити H5N1, існує певний ризик зараження людей через взаємодію з інфікованими тваринами або через контакт з їхніми фекаліями, респіраторними рідинами чи зараженою шерстю.

Як уникнути зараження пташиним грипом?

CDC видав інструкції щодо використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для працівників сільського господарства. Ці ЗІЗ включають респіратори, тип маски для обличчя, щоб люди не могли вдихнути вірус, і захисні окуляри, щоб вірус не потрапив їм в очі. Згідно з CDC, представники широкої громадськості можуть захистити себе, уникаючи тісного контакту з хворими або мертвими тваринами. Про незвичайні або підозрілі випадки загибелі тварин можна повідомити в місцевий департамент охорони здоров’я або державне агентство охорони дикої природи.

Не було відомих випадків передачі пташиного грипу через комерційне харчування в США, але сирі продукти з птиці раніше спричиняли інфекції в Південно-Східній Азії, повідомляє CDC. Як загальний захід безпеки харчових продуктів CDC рекомендує готувати птицю та яйця при внутрішній температурі 165 градусів за Фаренгейтом (73,9 градуса за Цельсієм). Яловичий фарш слід готувати до 160 F (71,1 C), а цілі шматки яловичини мають досягати 145 градусів F (62,8 C).

Читайте також -  Кров довгоживучих людей демонструє суттєві відмінності

Слід уникати сирого молока та продуктів, виготовлених із сирого молока, таких як йогурт, попереджає CDC. Сире молоко не тільки становить потенційний ризик через пташиний грип, але також несе відомі ризики інших забруднень, таких як бактерії Listeria.

Чи існує вакцина від пташиного грипу?

Вакцини проти пташиного грипу H5N1 наразі немає, враховуючи, що хвороба все ще нелегко поширюється між людьми. Однак, враховуючи ймовірність того, що одного разу вірус може еволюціонувати, щоб забезпечити передачу від людини до людини, уряд США розробив п’ять білків-кандидатів вірусу як основу для майбутніх вакцин. Федеральні органи охорони здоров’я також наказали виготовити 4,8 мільйона доз експериментальної вакцини проти пташиного грипу, щоб мати під рукою на випадок передачі від людини до людини або будь-якої іншої зміни в роботі вірусу.

Останні дослідження також показують, що вакцини, засновані на попередніх генетичних підтипах H5N1, все ще можуть захистити від останньої версії вірусу. Крім того, на початку цього року аргентинський виробник вакцин Sinergium Biotech запустив проект за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я з використання мРНК — генетичної молекули, яка використовується в деяких вакцинах проти COVID-19 — для розробки вакцин проти H5N1. Мета полягає в тому, щоб країни з низьким і середнім рівнем доходу були готові до потенційної пандемії, незважаючи на брак ресурсів для власних програм вакцинації.

Источник материала
loader
loader