Концентрація парникових газів у світі торік побила рекорд - ООН
Концентрація парникових газів у світі торік побила рекорд - ООН

Концентрація парникових газів у світі торік побила рекорд - ООН

Концентрація парникових газів у 2023 році перевищила рівень, зафіксований у попередньому, 2022, році.

Про це повідомляє пресслужба Всесвітньої метеорологічної організації при ООН (WMO), передає Укрінформ.

"Відповідно до щорічного бюлетеня WMO про парникові гази, протягом 2023 року великі викиди CO2, спричинені пожежами рослинності, і можливе скорочення поглинання вуглецю лісами в поєднанні з незмінно високими викидами CO2 від викопного палива в результаті людської та промислової діяльності сприяли збільшенню (обсягів) парникових газів", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, середня концентрація CO2 на поверхні Землі у 2023 році досягла 420 мільйонних часток (ppm), метану – 1934 мільярдних часток (ppb), а оксиду азоту – 336,9 ppb. Це засвідчує зростання на 151%, 265% і 125% від попередніх промислових (до 1750 року) рівнів.

"Ще один рік. Черговий рекорд. Це має викликати сигнал тривоги серед тих, хто приймає рішення. Ми явно відхиляємося від досягнення мети Паризької угоди щодо утримання глобального потепління на рівні значно нижче 2°C, а саме на рівні 1,5°C вище від доіндустріального рівня. Це не просто статистика", - заявила глава WMO Селесте Сауло, наголосивши, що "підвищення температури справді впливає на наше життя та нашу планету".

Аналіз даних засвідчує, що трохи менше половини викидів CO2 залишається в атмосфері. Трохи більше чверті поглинає океан і дещо менше 30% - наземні екосистеми, хоча цей рівень значно коливається у різні роки через такі природні явища, як "Ель-Ніньо" та "Ла-Нінья".

"Природна мінливість клімату відіграє велику роль у кругообігу вуглецю. Але в найближчому майбутньому сама зміна клімату може призвести до того, що екосистеми стануть більшим джерелом парникових газів. Лісові пожежі можуть призвести до збільшення викидів вуглецю в атмосферу, тоді як тепліший океан може поглинати менше CO2. Отже, більше CO2 може залишатися в атмосфері і прискорити глобальне потепління", – наголосила заступниця генерального секретаря WMO Ко Барретт.

За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, з 1990 по 2023 рік вплив потепління на клімат від парникових газів зріс на 51,5%, причому приблизно 81% приросту припадає на CO2.

В організації наголошують, що доки тривають шкідливі викиди, парникові гази продовжуватимуть накопичуватися в атмосфері, що призведе до підвищення глобальної температури.

Враховуючи, що CO2 залишається в атмосфері досить довго, рівень температури зберігатиметься протягом кількох десятиліть, навіть якщо викиди швидко зменшаться до «чистого нуля».

Зазначається, що востаннє така концентрація вуглецю була на Землі 3-5 мільйонів років тому, коли температура була на 2-3°C вищою, а рівень моря на 10-20 метрів вищим, ніж зараз.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з доповіддю Організації Об'єднаних Націй, нинішня кліматична політика призведе до глобального потепління більш ніж на 3°C до кінця століття, що більш ніж удвічі перевищує показник, узгоджений майже десять років тому.

Теги по теме
газ
Источник материала
loader