Створено найменшу у світі літієву біобатарею для імплантатів
Створено найменшу у світі літієву біобатарею для імплантатів

Створено найменшу у світі літієву біобатарею для імплантатів

Для цілого спектру біологічних застосувань розроблено крихітний літійний акумулятор. Батарея в зборі міститься у краплі води. Вона може використовуватися в системах для стимулювання серцевого м’яза, доставки ліків та харчування медичних нанороботів. Акумулятор випробуваний на мишах і колись буде застосований для лікування людей.

В основі надкрихітного літієвого акумулятора лежить біогідрогель. Додавання до розчину поверхнево-активних речовин формує з крапель біогідрогеля своєрідну гірлянду. Одні краплі виконують функцію роздільника (сепаратора), як у великих акумуляторах, що розділяють катод та анод, а в інших краплях містяться іони солей літію, які при створенні ланцюга починають рухатися з однієї краплі в іншу, створюючи струм і різницю потенціалів на протилежних кінцях «гірлянди ».

Створено найменшу у світі літієву біобатарею для імплантатів - Фото 1
Фігурки демонструють м’яку, біосумісну літій-іонну батарею для біомедичного використання, що дозволяє вивільняти ліки, дефібрилювати серце та використовувати мікророботів.

Обсяг кожної краплі становить лише 10 нЛ (нанолітрів). Всі компоненти такого акумулятора біорозкладаються та біосумісні. Це підтвердили досліди на мишах, у серцеву тканину яких був поміщений такий акумулятор. У такому випадку пристрій запобігає серцевій аритмії, спричиненій хаотичними (болючими) скороченнями м’язів серця. Використання такого пристрою, що потребує мінімального хірургічного втручання для вживлення в серцеву тканину, дозволить зберігати людям здоров’я та життя, адже серцеві аритмії – одна з найчастіших причин смерті.

За словами вчених з Оксфордського університету, які придумали «краплинний акумулятор» і подали на нього заявку на патент, такий акумулятор може також доставляти ліки і служити джерелом живлення для нанороботів, що перезаряджається.

Источник материала
loader