Виявили сполуку у продуктах, яка пригнічує апетит на рівні препарату Оземпік
Виявили сполуку у продуктах, яка пригнічує апетит на рівні препарату Оземпік

Виявили сполуку у продуктах, яка пригнічує апетит на рівні препарату Оземпік

За останні 5 років дослідники розробили інноваційні підходи до імунології харчування, які допомагають краще розуміти, як працює наш імунітет. Ба більше, як імунна відповідь впливає на наш апетит.

Якщо раніше дієтологи традиційно вивчали вплив середземноморських або західних дієт, то сьогодні вони мають доступ до інструментів, які дозволяють їм наблизитися до вужчих груп продуктів і конкретних дієтичних компонентів.

Клітковина та жири

Також сучасні лабораторії зацікавлені у використанні імунної системи для лікування однієї з найактуальніших проблем охорони здоров'я сьогодення – ожиріння.

Стівен Ван Дайкен, імунолог з Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, вивчає "імунну відповідь". Тобто відповідь на алергени та паразитів, щоб з'ясувати, чи може вона допомогти регулювати метаболізм.

Раніше він та інші дослідники спостерігали, як тип харчових волокон під назвою хітин, якого багато в грибах, ракоподібних та їстівних комахах, активує цю "імунну відповідь", відому як імунітет 2-го типу.

Деталі дослідження

Ван Дайкен і його команда досліджували вплив харчування з високим вмістом хітину на метаболізм. Вони годували мишей такою дієтою і помітили, що їхні шлунки розтягнулися набагато більше, ніж у мишей на звичайній дієті.

Розтягнення активувало імунітет 2-го типу, який, своєю чергою, запустив фермент, що перетравлює хітин. Але запобігання функціонуванню цього ферменту мало помітні переваги: миші, які не могли виробляти цей фермент, набирали меншу вагу, мали менше жиру в організмі і мали кращу чутливість до інсуліну.

Це порівняно з нормальними мишами, коли і ті, і інші отримували хітин.

Довідково Хітин викликає підвищення рівня глюкагоноподібного пептиду-1 (GLP-1), гормону, який імітує Оземпік (семаглютид) та інші подібні препарати для схуднення, що допомагає пригнічувати апетит.

Тож, учені резюмували, що налаштування взаємозв'язку між хітином, імунітетом і здоров’ям може сприяти розробці таких методів лікування, як препарати, які пригнічують апетит.

Теги по теме
Профилактика заболеваний
Источник материала
loader