Прорив у сфері трансплантацій: пересадку нирок між ВІЛ-інфікованими визнали безпечною
Прорив у сфері трансплантацій: пересадку нирок між ВІЛ-інфікованими визнали безпечною

Прорив у сфері трансплантацій: пересадку нирок між ВІЛ-інфікованими визнали безпечною

Дослідники проаналізували 198 випадків трансплантацій нирок у США. Висновки опублікували в журналі New England Journal of Medicine.

Результати дослідження

Пацієнти з ВІЛ, які отримали органи від донорів з вірусом, мали такі самі показники виживання та рівні відторгнення трансплантата, як і ті, хто отримав нирки від ВІЛ-негативних донорів.

Міністерство охорони здоров'я США пропонує змінити правила, які дозволять пересадку нирок і печінки від ВІЛ-позитивних донорів. Якщо зміни ухвалять, наступного року буде дозволено здійснювати пересадку нирок і печінки від ВІЛ-позитивних донорів за участі живих та померлих донорів.

Наразі ж усе відбулось у межах наукового дослідження, у ньому взяли участь пацієнти з ВІЛ, які мали ниркову недостатність і погодилися отримати орган як від ВІЛ-позитивного, так і від ВІЛ-негативного донорів – залежно від доступності.

Протягом 4 років науковці стежили за пацієнтами і порівнювали результати.

Ті, хто отримав органи від ВІЛ-позитивних донорів, мали такі ж високі показники виживання та низькі рівні відторгнення органів, як і ті, хто отримав нирки від людей без ВІЛ,
– ідеться у висновках.

За останніми спостереженнями, у деяких пацієнтів після трансплантації підвищився рівень ВІЛ у крові. Експерти в галузі охорони здоров'я пов'язують це підвищення насамперед з проблемами з дотриманням режиму прийому ліків. Тим не менш, було відзначено, що в усіх випадках вірусне навантаження швидко знижувалося до дуже низького або навіть невизначуваного рівня.

За словами Доррі Севіга, одного з авторів дослідження, вчені підтвердили безпечність та високий рівень успішності таких трансплантацій.

Трансплантації від ВІЛ-позитивних донорів

У 2010 році в Південній Африці вперше дослідили концепцію трансплантації органів від ВІЛ-позитивних донорів, що стало революційною подією. Після цього у 2013 році у США офіційно санкціонували цю практику, дозволивши її проведення в рамках наукових досліджень.

Згодом, у 2019 році, лікарі з Університету Джонса Хопкінса провели першу в світі пересадку нирки від живого донора з ВІЛ до ВІЛ-позитивного реципієнта.

За словами професора соціології Керрі Футта, нова ініціатива, спрямована на підтримку людей з ВІЛ, як очікується, значно скоротить загальний час очікування на пересадку органів для всіх пацієнтів.

Чому це важливо

Понад 90 000 людей у США у списку очікування на трансплантацію нирки. У 2022 році понад 4 000 пацієнтів померли в очікуванні відповідного донора.

Доктор Ельмі Мюллер з Південної Африки підкреслив важливість нещодавніх досліджень, адже це відкриття може мати трансформаційні наслідки для країн, які ще не використовують таких донорів.

Теги по теме
США
Источник материала
loader
loader