Наскільки небезпечний загальний наркоз
Наскільки небезпечний загальний наркоз

Наскільки небезпечний загальний наркоз

Анестетики, що використовуються при загальному наркозі, можуть викликати різні побічні ефекти. У більшості випадків вони проявляються відразу після операції та тривають недовго, пише American Society of Anesthesiologists.

Побічні реакції загального наркозу

  1. Нудота і блювота – зазвичай виникають у перші години після процедури, але у деяких пацієнтів нудота може зберігатися до 24 годин.
  2. Тремтіння і відчуття холоду – може тривати від кількох хвилин до кількох годин.
  3. Сплутаність свідомості та втрата пам'яті – частіше спостерігається у літніх пацієнтів або у тих, хто має проблеми з пам'яттю. Як правило, це тимчасове явище.
  4. Труднощі з сечовим міхуром або сечовипусканням.
  5. Запаморочення.
  6. Синці та біль – у місцях ін'єкцій або встановлення крапельниці, які зазвичай минають без лікування.
  7. Біль у горлі від дихальної трубки. Під час наркозу у горло пацієнта вводять трубку для полегшення дихання, і після її видалення може виникнути біль у горлі.
  8. Невеликі порізи на губах або язиці через трубку, а іноді пошкодження зубів. Щоб запобігти травмам, важливо повідомити анестезіолога про будь-які перенесені стоматологічні процедури.

Буває так, що сплутаність свідомості, проблеми з пам’яттю та концентрацією можуть турбувати протягом тижня після операції – частіше це трапляється у літніх людей.

У зоні ризику також перебувають юні пацієнти, люди з хворобою Паркінсона та хворобою Альцгеймера. Річ у тім, що комунікація між нейронами в їхньому мозку і так вразлива, а вплив анестезії додатково її пригнічує. Однак загалом проблеми з пам’яттю та навчанням після операції – це рідкісне ускладнення.

Як зменшити ризик

Щоб зменшити ймовірність побічних ефектів та ускладнень, перед операцією необхідно обговорити з анестезіологом загальний стан здоров'я, наявність алергій, сімейні випадки проблем з анестезією, перенесені операції, які приймаються ліки та спосіб життя – куріння та вживання алкоголю.

Теги по теме
Медицина Лечение
Источник материала
loader
loader