"Крадуть ваші роки": назвали 2 найгірших продукти, які можуть скорочувати життя
"Крадуть ваші роки": назвали 2 найгірших продукти, які можуть скорочувати життя

"Крадуть ваші роки": назвали 2 найгірших продукти, які можуть скорочувати життя

Висновки та рекомендації представили на щорічній зустрічі Американського товариства харчування в Чикаго.

Люди похилого віку, які харчувалися "ультраобробленими" продуктами, мали на 10% вищі ризкии померти упродовж дослідження, яке тривало майже 30 років.

Ультаоброблені продукти "крадуть" ваші роки

Учені побачили чітку кореляцію: ті, хто споживав більше ультраоброблених продуктів, були більш сприйнятливими до ризику смерті, унаслідок діабету або захворювань серця. При цьому результати показали відсутність збільшення ризиків смертності від раку.

Дослідження охоплює 540 тисяч людей віком від 50 до 71 року. Більше половини померли відтоді, як у 1990-х років дослідники почали збирати дані про раціон харчування.

Дослідники використовували так звану систему класифікації NOVA, щоб згрупувати харчові продукти в чотири категорії:

  1. необроблені або мінімально оброблені;
  2. оброблені продукти (наприклад, олії, масло тощо);
  3. оброблені харчові продукти (зазвичай з категорії 1, які змінені або доповнені інгредієнтами з категорії 2); та ультраоброблені, створені промисловими процесами та з інгредієнтами, які рідко використовуються під час домашніх приготувань.

Вчені кажуть, що два типи ультраоброблених продуктів сильніше корелювали з побічними ефектами.

Два продукти, які мали найсильніший вплив

М'ясо з високим ступенем обробки та безалкогольні напої виявились двома підгрупами продуктів, які найбільше пов'язані із ризиком смертності.

"Обмеження цих продуктів рекомендують для профілактики захворювань і зміцнення здоров'я", – зазначила Ерікка Лофтфілд, доктор філософії, Національний інститут раку.

Важливо! Згідно з системою класифікації NOVA, ультраоброблені продукти включають як солодкі, так і штучно підсолоджені безалкогольні напої, а також сосиски, хот-доги, курячі або рибні нагетси та інші перероблені м'ясні продукти.

Дослідження має недоліки

Учені кажуть, що дослідження хоч і перспективне, все ж має певні недоліки. Зокрема, науковцям не вдалось встановити причинно-наслідковий зв'язок. Крім того, у наступних етапах вони планують враховувати індивідуальні фактори учасників, такі як ожиріння або куріння.

Втім, очевидно, що навіть ті люди, які ведуть більш здоровий спосіб життя, але споживають більше ультраоброблених продуктів, мають вищі ризики передчасної смерті.

Теги по теме
Профилактика заболеваний
Источник материала
loader
loader