Проблема всередині нас: знайшли новий механізм, який сильно знижує ефективність ліків
Проблема всередині нас: знайшли новий механізм, який сильно знижує ефективність ліків

Проблема всередині нас: знайшли новий механізм, який сильно знижує ефективність ліків

Раніше було встановлено, що бактерії, які живуть у кишківнику, можуть впливати на ефективність ліків, які приймають люди, пише Nature. В одному з попередніх досліджень вивчалося, як ферменти кишкових мікроорганізмів впливають на 271 лікарський препарат, з яких 176 показали негативний вплив.

У 2020 році вчені з'ясували, що продукт життєдіяльності деяких бактерій, імідазол пропіонат, здатний пригнічувати активність метформіну, популярного засобу для лікування цукрового діабету 2 типу. Відомо також, що мікробіом кишківника може визначати ефективність деяких протиракових препаратів, оскільки певні бактерії здатні підвищувати токсичність хімієтерапії.

Нове дослідження мікробіому

У недавньому дослідженні вчені з Кембриджського університету та Європейської лабораторії молекулярної біології вивчали, як 25 штамів поширених кишкових бактерій впливають на 15 широко використовуваних пероральних лікарських засобів.

Дослідники зазначили, що отримані дані були для них несподіваними. Основна частина взаємодій між бактеріями та ліками була пов'язана з тим, що мікроби здатні поглинати та накопичувати ліки, що раніше не вважалося важливим фактором. Передбачалося, що основну роль у взаємодіях відіграє біотрансформація ліків.

Мікробіом порушує дію ліків

У лабораторних умовах було виявлено 70 різних взаємодій між бактеріями і ліками, з яких 29 раніше не були відомі. 17 нових ефектів були зумовлені накопиченням препаратів бактеріями. До таких препаратів належать рофлуміласт (застосовується при хронічній обструктивній хворобі легень), монтелукаст (при бронхіальній астмі) та розиглітазон (при цукровому діабеті).

На прикладі антидепресанту дулоксетину було досліджено, як відбувається накопичення ліків у кишкових бактеріях на молекулярному рівні. Виявилося, що ліки не лише "зберігаються" у мікробіомі, але й впливають на речовини, які він виділяє, що змінює склад інших кишкових бактерій.

В експерименті на круглих черв'яках було помічено, що бактерії можуть поглинати достатню кількість ліків, що впливає на ефективність цих препаратів.

Вчені підкреслюють, що вивчення взаємодії кишкових бактерій з ліками тільки починається. Визначити, як ці взаємодії впливають на клінічну ефективність ліків, буде непросто. Унікальність мікробіоти кишківника у кожної людини призведе до різних результатів.

Теги по теме
Лечение
Источник материала
loader
loader