Таємничий космічний літак X-37B спробує нові маневри «повітряного гальмування» на орбіті
Таємничий космічний літак X-37B спробує нові маневри «повітряного гальмування» на орбіті

Таємничий космічний літак X-37B спробує нові маневри «повітряного гальмування» на орбіті

Космічний літак X-37B американських військових збирається розпочати серію нових маневрів, згідно з рідкісною офіційною інформацією про космічний апарат. Роботизований літак X-37B перебуває на високо еліптичній орбіті вже 10 місяців з моменту запуску в рамках своєї сьомої місії на ракеті SpaceX Falcon Heavy наприкінці грудня минулого року.

Космічний літак проводив експерименти з радіаційного впливу та тестував технології Space Domain Awareness, але тепер почне використовувати атмосферу Землі для зміни своєї орбіти.

Серія маневрів повітряного гальмування використовує опір земної атмосфери. Це допоможе знизити орбіту X-37B з нинішньої еліптичної високої навколоземної орбіти, використовуючи при цьому мінімальну кількість палива, заявили представники Космічних сил.

Опинившись на нижчій і більш круговій орбіті, космічний літак скине компоненти свого сервісного модуля. Це означає, що компоненти залишатимуться на орбіті набагато коротший період часу, ніж якби вони були скинуті на високій навколоземній орбіті, що відповідає визнаним стандартам зменшення космічного сміття.

Пов’язано з цим: Секретний космічний літак Космічних сил США X-37B: 10 дивовижних фактів

«Ця нова і ефективна серія маневрів демонструє прагнення Космічних сил до досягнення революційних інновацій при виконанні місій національної безпеки в космосі», — сказав у своїй заяві Френк Кендалл, міністр ВПС США.

Це буде перший раз, коли X-37B виконає динамічні маневри повітряного гальмування. Космічні сили кажуть, що випробування базуються на попередніх місіях X-37B, а також на десятиліттях загальних уроків, отриманих науковим співтовариством при проведенні місій на Місяць і Марс.

Начальник Космічних операцій генерал Ченс Зальцман додав, що маневри X-37B є «неймовірно важливою віхою для Космічних сил США, оскільки ми прагнемо розширити наші можливості і здатність діяти в цій складній сфері».

Після маневрів повітряного гальмування X-37B повернеться до виконання своїх тестових і експериментальних завдань, йдеться в заяві. Потім космічний літак зійде з орбіти і здійснить посадку, як це було зроблено під час шести попередніх місій.

Нинішній політ X-37B відомий як OTV-7 («Orbital Test Vehicle-7»). Вперше космічний літак стартував з ракетою Atlas V компанії United Launch Alliance у 2010 році. Місія безпосередньо перед OTV-7 стартувала на ракеті SpaceX Falcon 9 і пробула на орбіті 908 днів. Нещодавно Китай здійснив посадку власного секретного багаторазового космічного літака після 268-денної місії.

Источник материала
loader
loader