МОН впровадило функцію швидкого повідомлення про випадки булінгу у школах
МОН впровадило функцію швидкого повідомлення про випадки булінгу у школах

МОН впровадило функцію швидкого повідомлення про випадки булінгу у школах

Дитина чи її батьки можуть заповнити коротку анкету та надіслати електронну скаргу, залучивши до вирішення проблеми керівництво школи та, за потреби, поліцію.

Міністерство освіти та науки (МОН) запустило сервіс для швидкого повідомлення про випадки булінгу. Про це повідомила пресслужба відомства.

Аби повідомити про випадки булінгу онлайн, потрібно:

  • зайти на сайт АІКОМ та натиснути кнопку «Повідомити про булінг»;
  • зареєструватися або ввійти в уже наявний акаунт;
  • заповнити коротку анкету;
  • натиснути кнопку «Продовжити» та підтвердити заяву; 
  • ознайомитися з рекомендаціями щодо того, як реагувати на булінг.

Якщо заяву створює дитина, то вона зможе подати її анонімно або ж зазначити особисту інформацію, що полегшить школі та, за потреби, поліції розвʼязати конкретну ситуацію. Якщо ж це роблять батьки чи інші законні представники, то створити анонімну заяву неможливо.

Анонімні заяви можуть розглядатися тільки на рівні школи. Якщо ситуація потребує залучення представників поліції, тоді краще зазначити особисту інформацію.

В анонімній заяві достатньо лише текстово описати випадки булінгу, які відбулися. Якщо ж заяву буде спрямовано в поліцію, то можуть знадобитися докази або свідчення для підтвердження факту булінгу. Це не обов’язково, але значно полегшить процес розслідування.

Надіслану заяву отримує директор/-ка школи і протягом доби має скликати спеціальну комісію, де буде обговорено цей випадок та визначено подальші дії щодо сторін булінгу у класі, де стався інцидент. За потреби можуть бути залучені соціальні працівники, представники поліції та інші служби.

Заяву можуть бачити лише директор/-ка школи та представники поліції. Вони діятимуть лише в інтересах дитини, тому без нагальної потреби будь-яку особисту інформацію не повідомлятимуть іншим.

Згідно з дослідженнями МОН, понад 53% учнів коли-небудь стикалися з булінгом у школі, але лише половина з них повідомила про це батькам чи вчителям. Найчастіше діти бояться розповісти про проблеми дорослим через страх осуду чи погіршення ситуації.

Нагадаємо, у січні МОН запустило інформкампанію протидії булінгу в закладах освіти. Учням, батькам та вчителям розповіли про правові аспекти реагування на булінг.

У розʼясненні вміщено інформацію про ознаки та приклади булінгу; до кого звертатися, якщо дитина стала стороною або свідком булінгу; хто зобовʼязаний повідомляти й реагувати на булінг у закладі освіти; яка процедура розгляду заяв і звернень про булінг; яким має бути результат розгляду заяв і звернень про булінг; які передбачено штрафи за булінг.

Фото: МОН

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
Школа
Источник материала
loader
loader