Імунна система може самостійно знищувати ракові пухлини: учені пояснили процес
Імунна система може самостійно знищувати ракові пухлини: учені пояснили процес

Імунна система може самостійно знищувати ракові пухлини: учені пояснили процес

Дослідження опубліковали в науковому журналі Science Advances. А провели його вчені з Університету Саутгемптона. Виявили, що пептид з XPO1 запускає імунну відповідь організму проти ракових клітин.

Що відомо про білок

Білок XPO1 потрібний для нормального функціонування клітин, але іноді він стає надмірно активним – і це призводить до неконтрольованого розмноження ракових клітин.

Потенційно це відкриття може відкрити шлях до нових методів лікування, які будуть менш травматичними для організму. Раніше вважалося, що клітини-кілери діють на рак випадково, та нові дані свідчать, що імунна система чітко розпізнає ракові клітини і цілеспрямовано їх атакує.

Роль клітин-кіллерів

Клітини-кілери становлять меншу загрозу для здорових тканин, на відміну від хіміотерапії та інших \інвазивних методів лікування раку.

"Пацієнти з раком, які мають активні клітини-кілери та підвищений рівень білка XPO1, живуть значно довше – незалежно від типу раку", – виявили дослідники.

Навіть при агресивних формах, як-от раку печінки (середня тривалість життя з хворобою – 18 місяців), ці пацієнти демонстрували кращі результати.

Перспектива вікдриття

Метод із активацією клітин-кілерів для боротьби з раковими клітинами може бути застосований для лікування різних видів раку, зокрема раку голови та шиї, сечового міхура та молочної залози.

Відтак, метод узагалі може революціонізувати імунотерапію, адже відкриває можливості для персоналізованого лікування раку, особливо у випадках, коли традиційні методи не дають бажаного результату.

Відтак, учені працюють над створенням першої у світі вакцини, яка використовуватиме клітини-кілери для боротьби з раком.

Теги по теме
Медицина Лечение
Источник материала
loader
loader