Аномальне сонце, пил та потужний смог: як захистити очі цієї осені
Аномальне сонце, пил та потужний смог: як захистити очі цієї осені

Аномальне сонце, пил та потужний смог: як захистити очі цієї осені

Кандидатка медичних наук, лікарка вищої категорії офтальмологічної клініки "Ексімер" Інна Русєва розповіла 24 Каналу, що робити, аби очі не відчували дискомфорту.

Сухість очей можуть провокувати різні чинники. Це й сонце, що нині активно світить навіть у жовтні. Незвична для цього сезону суха тепла погода з пиловими бурями й потужним смогом у великих та промислових містах. І вимкнення електрики, через що ми відчуваємо брак світла й втому очей.

Інна Русєва

"І тривале сидіння у гаджетах вдома увечері та вночі, адже повітряні тривоги, прильоти й загальний стресовий стан змушують відволікатися й шукати порятунку у соцмережах. І, безумовно, вплив центрального опалення, коли його зрештою запустять."

Тож як захистити очі від пересушування й дискомфорту восени та зберегти добрий зір?

Сонцезахисні окуляри

Звісно, світловий день у жовтні значно скорочується, проте перша половина дня, особливо у південних регіонах все ще сонячна. Якщо ваша робота пов’язана з перебуванням на вулиці або ж ви збираєтеся на тривалу прогулянку у вихідні, не забудьте до загального образу додати сонцезахисні окуляри.

Тільки носіть їх не на голові як аксесуар, щоб підтримати зачіску, а на переніссі! Ультрафіолетові промені впливають на стан слізної плівки й пересушують очну поверхню. Відтак страждає рогівка та кон’юнктива. А якщо додати пронизливий пиловий вітер, то до вечора очі будуть червоними й свербітимуть.

Інна Русєва

"Отже, обирайте сонцезахисні окуляри з рівнем світлопроникнення 0 чи 1 (комфортне для похмурих днів або неактивного сонця) та достатнім фільтром: на виробі має бути позначка UV 380 або UV 400. Окуляри не лише захистять сітківку та кришталик, а й створять фізичний бар’єр від сонця та пилу."

Сльозозамінники

Центральне опалення, сухість у приміщенні через кондиціонер, який восени вмикають вже на нагрів, забруднене повітря на вулиці внаслідок смогу, горіння торф'яників, роботи ТЕЦ, масове, хоча й заборонене паління бур’яну, сухостою чи сміття (мешканці сіл дуже потерпають від цієї напасті) також призводять до сухості очей.

Якщо вплинути на навколишнє середовище ми не можемо, то облаштувати комфортні умови вдома – цілком у наших силах. Кожні дві години провітрюйте кімнату, особливо коли користуєтеся кондиціонером. В разі вмикання обігрівальних приладів потурбуйтеся і про побутові зволожувачі.

Та коли відчуваєте, що очі пересихають, сверблять, печуть, скористайтеся якісними краплями-сльозозамінниками. Уникайте препаратів зі штучними консервантами, натомість у складі повинні бути гіалуронова кислота або ж компоненти, що утворюють ліпідно-муциновий шар. Він не лише зволожує, а й утворює на поверхні ока плівку, що змащує його та убезпечує від втрати вологи.

Чиста вода

Якщо почалися пилові бурі (згадайте цьогорічні циклони із Сахари) або отримали повідомлення про значне забруднення повітря, візьміть із собою антибактеріальні серветки, чисту воду й краплі штучної сльози. Так ви зможете очистити руки й потім промити водою очі, щоб усунути порошинку чи пил. Докапати, щоб остаточно вимити бруд, можна сльозозамінниками.

Тільки будьте обачними:

  • відчуття стороннього тіла не минає і за кілька годин око вже почервоніло? Терміново зверніться до окуліста. У крайньому разі попросіть у найближчій оптиці, щоб лікар, який підбирає окуляри, оглянув вас і допоміг позбавитися від порошинки. Інакше до дискомфорту доєднається ще й інфікування ока, тоді доведеться лікуватися антибактеріальними краплями;
  • в разі сильного забруднення повітря не можна користуватися контактними лінзами, адже вони, як губка, всмоктують у себе всі шкідливі речовини з довкілля. В ці дні для корекції зору носіть окуляри.

Відпочинок

Синдром сухого ока частий супутник офісних працівників. І не тільки. Мабуть, всі українці зараз надмір часу проводять у гаджетах: хтось постійно моніторить новини та актуальну ситуацію на фронті, хтось шукає розради у соцмережах та серіалах, хтось бере додаткову роботу чи опановує нові знання онлайн.

В будь-якому разі тривала робота за моніторами, зосередження на дрібних об’єктах (літерах, цифрах) на близькій відстані призводить до того, що ми забуваємо не лише про час, а й про таку важливу дію, як кліпання очима. Нерухомо дивимося в екран – і слізна плівка, що вкриває поверхню ока, пересихає й розривається. Коли ж ми кліпаємо, око омивається й слізна плівка оновлюється.

Інна Русєва

"То що ж робити? Перерви! Кожну годину дайте собі відпочинок на кілька хвилин. Відчиніть вікно, потягніться, запустіть у приміщення свіже повітря й подивиться на вулицю на відстань хоча б 6 метрів. Так ви природним чином почнете моргати й розвантажите напружені циліарні м’язи. Це м’язи, які фокусують наш погляд на різні відстані. Коли ми дивимося на близький предмет, вони напружуються, на далекий – розслабляються."

Ну, і звісно, у міру потреби користуємося зволожувальними краплями.

До речі, до відпочинку можна віднести й повноцінний сон, 7-8 годин. Адже часте недосипання впливає на кровоносні судини, якими пронизані очі. Вони стоншуються й розриваються. І на ранок ви маєте почервоніння, свербіж та сухість. А от саме під час сну очі очищуються та зволожуються.

Краще до офтальмолога

Дискомфорт та сухість, що не минають кілька днів, є сигналом, що треба звернутися до фахівця. Не до провізора в аптеку по краплі, а до офтальмолога. Лише лікар визначить причину сухості очей і призначить адекватне лікування. Лише він дослідить стан рогівки, кон’юнктиви, мейбомієвих залоз й перевірить гостроту зору. Бо через синдром сухого ока ви можете гірше бачити на 10 %, а буває, що й на 80%!

До того ж на сухість впливають не тільки зовнішні чинники, як-от сезон опалення, брудне повітря, надмірне зорове навантаження, а й внутрішні фактори – системні захворювання організму. Наприклад, цукровий діабет, патологія щитоподібної залози, червоний вовчак дуже позначаються на стані очей.

Інна Русєва

"Головне, вчасно відвідати спеціаліста, який, крім своєї допомоги, може спрямувати вас до іншого профільного фахівця – ендокринолога, терапевта."

Тільки офтальмолог підбере саме під вас краплі – зволожувальні, відновлювальні для ліпідно-муцинового шару або комбіновані. Чи розпише терапію, яка передбачатиме приймання вітамінних препаратів, закапування крапель та застосування методу IPL, що стимулює мейбомієві та слізні залози для відновлення слізної плівки, її стабілізації та зменшення запальної реакції.

Насолоджуйтеся красою осені, гуляйте більше на свіжому повітрі, милуйтеся яскравими барвами природи і будьте здорові!

Источник материала
loader
loader