Вчені створили упаковку, яка змінює колір, коли псуються продукти
Вчені створили упаковку, яка змінює колір, коли псуються продукти

Вчені створили упаковку, яка змінює колір, коли псуються продукти

Вчені з NTU Singapore розробили антибактеріальну харчову упаковку, яка змінює колір при псуванні їжі. Про це повідомляє newfood, пише agronews.ua.

Упаковка виготовлена з перероблених відходів фруктів, таких як насіння авокадо, дуріана та джекфрута, що робить її екологічно безпечною та стійкою до мікробних забруднень.

Основою інновації є екстракт із насіння авокадо, який містить катехін та хлорогенову кислоту. Ці сполуки запобігають окисленню та стримують ріст шкідливих бактерій, таких як Staphylococcus aureus, що є причиною харчових отруєнь.

Ключовою особливістю упаковки є її здатність змінювати колір у відповідь на псування продуктів. Як розповідають дослідники, насіння авокадо містить природну сполуку під назвою “персеорагін”, яка реагує на зміни рівня pH. Під час псування, упаковка змінює колір з прозоро-жовтого на темно-коричневий, попереджаючи про небезпечний стан продукту, ще до того, як їжа почне видавати неприємний запах або змінювати вигляд.

Розробка вже показала свою ефективність у випробуваннях на морепродуктах, попереджаючи про псування їжі за два дні до того, як з’являлися явні ознаки зіпсованості.

Ця технологія може значно зменшити кількість харчових відходів та підвищити рівень безпеки продуктів, говорять в NTU.



Перегляди: 0
Источник материала
loader
loader