Ця проста харчова звичка знижує ризик діабету та серцево-судинних захворювань
Ця проста харчова звичка знижує ризик діабету та серцево-судинних захворювань

Ця проста харчова звичка знижує ризик діабету та серцево-судинних захворювань

Про це свідчать результати нещодавнього клінічного дослідження TIMET, яке представили вчені з Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго та Інституту Солка. Висновки опублікували у журналі Annals of Internal Medicine.

Метаболічний синдром пов'язаний з багатьма факторами ризику: високий рівень цукру в крові, підвищений тиск і рівень холестерину. Ці стани своєю чергою можуть стати причиною розвитку хронічних захворювань – діабету та серцево-судинних захворювань.

Учені вирішили дослідити, як обмежене в часі харчування здатне поліпшити здоров'я людей із метаболічним синдромом та переддіабетом. У ході дослідження в усіх учасників зафіксували поліпшення показникі рівня цукру і холестерину, а також зниження рівня гемоглобіну A1c – маркер контролю цукру в крові.

Учені наголошують, що їх висновки важливі, адже метаболічний синдром, а також переддіабет є крайніми факторами, які підвищують ризик розвитку діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.

Деталі дослідження

108 пацієнтів розділили на дві групи:

  • одна дотримувалася обмеженого часу харчування,
  • інша отримувала стандартне лікування.

Обидві групи дотримувались принципів середземноморської дієти і фіксували прийоми їжі за допомогою відповідного застосунку.

Для груп з обмеженням за часом харчування було скорочено до 10 годин на день, починаючи щонайменше за годину після пробудження і закінчуючи щонайменше за 3 години до сну. У цій групі в учасників покращився стан серцево-судинної системи.

Учені пояснюють, що наш організм по-різному переробляє цукор і жир залежно від часу доби. Обмеження часу вживання їжі забезпечує відновлення обміну речовин і збереження здоров'я, за рахунок підтримки циркадних ритмів організму.

Обмежений час харчування також сприяв зниженню ваги, індексу маси тіла та ожиріння, без втрати м'язової маси.

Тож, нові дані вкотре підтвердили ефективність обмеженого часу харчування як доступний метод поліпшення кардіометаболічного здоров'я.

Теги по теме
Медицина Здоровая жизнь Профилактика заболеваний
Источник материала
loader
loader