Ірина Данилович потребує невідкладного лікування, без якого може не вижити, — Представництво президента в Криму
Ірина Данилович потребує невідкладного лікування, без якого може не вижити, — Представництво президента в Криму

Ірина Данилович потребує невідкладного лікування, без якого може не вижити, — Представництво президента в Криму

Представництво закликає до негайного звільнення важкохворої громадянської журналістки, яку російські окупанти викрали та незаконно ув’язнили ще у 2022 році.

Стан здоров’я незаконно ув'язненої в Росії української громадянської журналістки та медсестри Ірини Данилович продовжує погіршуватись. Про це йдеться у заяві Представництва президента України в АР Крим. 

Зараз Ірина не чує на ліве вухо та має постійне запаморочення. Вона пережила щонайменше один мікроінсульт.

«Завдяки зусиллям родини, адвокатів та правозахисників Ірині забезпечили мінімальне лікування, проте досі не змогли провести повноцінного обстеження. Ліки, які наразі отримує Ірина, не допомагають від постійного болю, а лише трохи гальмують негативні процеси та знімають деякі симптоми», — розповіли у відомстві.

У Представництві зазначили, що Ірина Данилович потребує невідкладного висококваліфікованого лікування, без якого може не вижити. Жінка також перебуває в пригніченому стані через серйозні проблеми зі здоров’ям та нещодавню смерть батька. 

Представництво закликає до негайного звільнення важкохворої Ірини Данилович, яку російські окупанти викрали та незаконно ув’язнили ще у 2022 році.

«Жахливі умови утримання українських політв’язнів в російських тюрмах є черговим інструментом тиску країни-агресорки, що загрожують життю та здоров’ю громадян України. Закликаємо міжнародну спільноту відреагувати на злочинні дії з боку рф та посилити тиск на державу-агресорку, яка відверто ігнорує всі норми міжнародного гуманітарного права. Закликаємо використати всі наявні інструменти задля звільнення Ірини Данилович», — закликали у Представицтві президента в Криму.

У серпні ми повідомляли про те, що кримська правозахисниця та журналістка Ірина Данилович, яку в Росії незаконно засудили до 6 років 11 місяців позбавлення волі, зазнає нападів задухи через відсутність лікування у колонії. Медпрацівниця виправної колонії самовільно скасувала приймання препарату, призначеного Данилович у зв'язку з тяжким перебігом захворювання вуха.

29 квітня 2022 року російська ФСБ викрала Данилович з автобусної зупинки в Коктебелі, поблизу міста Феодосія в Криму.

Вісім місяців по тому вона була засуджена Росією до семи років позбавлення волі та штрафу в розмірі 50 000 рублів (близько 500 євро) за сфальшованими звинуваченнями у «виготовленні, перевезенні або незаконному зберіганні вибухових речовин».

21 березня 2023 року Ірина Данилович втратила свідомість під час перевезення до окупаційного «Феодосійського міського суду». Наступного дня вона оголосила сухе голодування. Причиною такого рішення стала відсутність лікування та медичної допомоги в СІЗО міста Сімферополя. 

6 квітня громадянська журналістка припинила голодування. Їй дозволили зустрітися з адвокатом і пообіцяли надати лікування. Однак не виконали обіцянки.

15 червня 2023 року Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) взяв до розгляду звернення щодо незаконного затримання Ірини Данилович.

Українські правозахисні організації висунули вимогу до російської влади звільнити Ірину Данилович, а Україну закликали внести активістку до списку на обмін та перешкоджати її етапуванню до Росії.

Читайте також: 

  • Міжнародний ПЕН виступив з вимогою звільнити ув’язнену окупантами громадянську журналістку Данилович
  • Російська тюремна система повільно вбиває журналістку Ірину Данилович, позбавлену медичної допомоги, — заява «Репортерів без кордонів»

Фото: Представництво президента України в АР Крим

Читайте також
Кримську активістку Ірину Данилович у російській колонії позбавили можливості приймати ліки
Ув'язнена в Росії кримська активістка Ірина Данилович перенесла інсульт, — правозахисниця
Росіяни не видають ліків кримській правозахисниці Ірині Данилович, яку незаконно ув'язнив Кремль
Окупанти провели відкрите засідання суду в справі Ірини Данилович, але не пустили на нього ні пресу, ані батька
Засуджена у Криму громадянська журналістка Ірина Данилович припинила голодування
КримSOS: через нелюдські умови утримання політв’язні вимушені вдаватися до голодування
Журналістка Ірина Данилович, затримана в Криму, знепритомніла під час етапування
Правозахисники засудили вирок Ірині Данилович: «Не справедливий суд, а цинічне судилище»
КримSOS: стан здоров’я Ірини Данілович суттєво погіршився
Журналістка Ірина Данилович заявила про посилення тиску на неї у кримському СІЗО
До 20 років тюрми: Росія планує звинуватити викрадену журналістку Данилович у «держзраді» – КримSOS
ФСБ звинуватила журналістку Ірину Данілович у «виготовленні» вибухового пристрою з медичними голками
В окупованому Криму розпочався «суд» над громадянською журналісткою Іриною Данилович
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги по теме
Россия Здоровье
Источник материала
loader
loader